Sedmi Sinema siti: Svirali u čast Mokranjca!
Foto: Kurir Štampano

Festival u Novom Sadu

Sedmi Sinema siti: Svirali u čast Mokranjca!

Pop kultura -
Pored dela Zorana Simjanovića, hor Kolegijum muzikum izvodio i teme iz filmova „Balkan ekspres“, „Maratonci trče počasni krug“, „Jagode u grlu“ i drugih
1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

Međunarodni filmski festival Sinema siti počeo je u subotu u Novom Sadu spektakularnim muzičkim zagrevanjem - koncertom „Slike s filmova“ uz dela legendarnog autora Zorana Simjanovića i nastup hora Kolegijum muzikum.U parku ispred zgrade Skupštine Vojvodine posetioci su mogli da uživaju u horskom izvođenju tema iz kultnih filmova poput „Maratonci trče počasni krug“, „Balkan ekspres“, „Jagode u grlu“, „Bure baruta“ i drugih.

Priznanje za doprinos filmu... Zoran Simjanović
Priznanje za doprinos filmu... Zoran Simjanović

Svetski dan muzikeOvaj koncert održan je na svetski dan muzike, a kako je kompozitor Simjanović istakao, posvećen je obeležavanju veka od smrti čuvenog Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i stote godišnjice smrti Đoke Bogdanovića, vlasnika bioskopa Kosmaj i jedinog producenta iz Srbije koji je filmski zabeležio bitke balkanskih ratova.Nakon izvanrednog nastupa Kolegijum muzikoma, publika je bila u prilici da pod otvorenim nebom na velikom platnu pogleda legendarni filmski hit „Nacionalna klasa do 757 cm3“ reditelja Gorana Markovića.Domaćom premijerom filma „Neposlušni“, debitantskim ostvarenjem rediteljke Mine Đukić, u glavnoj sali Arena sinepleksa zvanično je otvoren sedmi Sinema siti.

Kultna ostvarenja... „Maratonci trče počasni krug“
Kultna ostvarenja... „Maratonci trče počasni krug“

Deset sekcijaProjekciji filma prethodila je ceremonija otvaranja, na kojoj je Simjanoviću uručeno specijalno priznanje za doprinos filmu. Na sedmom međunarodnom festivalu, koji će trajati do 28. juna, na nekoliko lokacija u gradu biće prikazano više od stotinu filmova u desetak festivalskih selekcija.

„Balkan ekspres“
„Balkan ekspres“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track