Snima se film Branio sam Mladu Bosnu
Foto: Zorana Jevtić

Uzbudljiva priča o atentatu iz vizure zaboravljenog heroja

Snima se film Branio sam Mladu Bosnu

Pop kultura -
Ostvarenje se radi na osnovu dokumentarnih podataka i prati priču advokata Rudolfa Cistlera, koji je branio Gavrila Principa

Jedan od naših najnagrađivanijih scenarista Srđan Koljević dočekao je da posle dugog odlaganja počne da snima film „Branio sam Mladu Bosnu“, koji je ujedno i prvo i jedino filmsko ostvarenje koje će biti urađeno povodom stogodišnjice od Sarajevskog atentata.Rađen po dokumentarnim podacima, film prati priču koja je ostala u senci, priču advokata Rudolfa Cistlera, koji je po službenoj dužnosti branio Gavrila Principa i njegove drugove optužene 1914. za veleizdaju i ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.- Priča je intrigantna i vredna da se ispriča. Bavi se najznačajnijim sudskim procesom 20. veka, procesom posle atentata. Osvetljava teme koje su aktuelne i danas, teme moralnog integriteta i pravde i individualne hrabrosti ispričane iz vizure zaboravljenog heroja, nekog ko može objektivno da sagleda situaciju - objašnjava Koljević.

Glavne uloge... Vaja Dujović i Nikola Rakočević
Glavne uloge... Vaja Dujović i Nikola Rakočević

Glavnu ulogu advokata Cistlera, jedinog čoveka koji je u tom trenutku branio Mladu Bosnu, tumači proslavljeni glumac Nikola Rakočević, koji smatra da mu je ova uloga i te kako legla.- Drago mi je što se radi na ovoj temi, jer ljudi pokušavaju da je razumeju. Mi imamo tu idiotsku poziciju u državi na kojoj ti ne možeš da iskažeš svoje mišljenje, on je ubio čoveka i to je to. Ali ne možete da tumačite isto onog ko je ubio iz lične koristi ili ludila i čoveka koji je smaknućem cara dobio slobodu naroda. Mogu da se zamislim u toj ulozi, nisam ubica, ali razumem to, tada to nije moglo drugačije - kaže Rakočević.Jovanku Čubrinović, ženu jednog od optuženih, glumi Vaja Dujović. Ostatak ekipe čine Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Branislav Lečić, Anica Dobra, Irfan Mensur i drugi. Bilja Krstić radi lajtmotiv filma, zaboravljenu uspavanku iz etnoloških zapisa.

Zapažena rola... Nebojša Glogovac
Zapažena rola... Nebojša Glogovac

Neostvarena obećanjaSNIMANJE KASNILO ZBOG NOVCAPočetak snimanja bio je najavljen za jun 2013. da bi film premijerno bio prikazan na Vidovdan ove godine, tačno na stogodišnjicu Sarajevskog atentata. Međutim, u nedostatku novčane podrške koja se očekivala, snimanje je počelo tek juče. Premijera će biti u oktobru, a nakon nje i serija na RTS, uz podršku Košutnjak filma, Filmskog centra Srbije i ministra Ivana Tasovca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track