Evo kako podmuklo varaju turiste širom sveta
Foto: Shutterstock

Budite oprezni

Evo kako podmuklo varaju turiste širom sveta

Pop kultura -
Turiste varaju na najčudnije načine širom sveta

Neprijatnosti su nezaobilazne na gotovo svakom putovanju, ali neka mesta su već poznata po razrađenim načinima za prevaru turista.

Naručivanje pice u Dizni vorlduOvo je toliko strašno da bi i Miki Maus bio u šoku, piše budgettravel.com. Gostima u hotelima slavnog Dizni vorlda pod vrata su gurnuti leci za naručivanje pice. Ali, prilikom naručivanja telefonom odmah se od vas traži i broj kartice za naplatu, a picu nikada nećete videti, jer sve vodi do prevaranata koji će vam skinuti sav novac s računa. Iako je to u Detroitu zabranjeno zakonom, policija tvrdi da nema načina da spreči prevarante da ostavljaju letke.

Prevoz u VijetnamuU sistemu prevoza u Vijetnamu upotrebljavaju se tzv. otvorene karte koje vas bez problema vode od Ho Ši Mina do Hanoja. Najpouzdanija i najpoznatija agencija za kupovinu tih karata zove se Šin Turist. Ali, nekoliko prevarantskih firmi preuzelo je popularno ime i traže mnogo više cene ili ćete začas završiti na nekom pogrešnom mestu. Ako vas put nanese u Vijetnam, najpametnije je da posetite službenu stranicu kompanije thesinhtourist.vn.

Prodaja stvari na ulici u NjujorkuNjujorčani su navodno jako uverljivi i uvek u žurbi, a na slavnom Tajm skveru mogli biste da doživite neprijatnost ako odlučite da kupite CD. Naime reperi su se dosetili kako da zaradite od direktne prodaje CD-ova. Prolaznicima nude besplatno svoj CD da ga poslušaju, a nakon što ga uzmete, okružuju vas njegovi prijatelji i traže da platite 10 dolara jer ste ga uzeli, odnosno kupili. Jedino što možete da učinite je da spustite CD na tlo i odete.

Las VegasU Las Vegasu možete da izgubite mnogo novca kockanjem, ali i prtljag vam je u velikoj opasnosti. U gradu zabave i greha lokalnim ljudima poznato je koliko su taksisti spretni u prevarama s prtljagom dok vas voze od aerodroma do hotela. Dok mu platite i krenete svojim putem, on će vam reći da ćete dobiti prtljag, ali umesto toga će samo produžiti dalje. Čak i šef policije u Las Vegasu kaže da su takve pljačke vrlo česte te treba biti na posebnom oprezu.

Traže novac usred noćiŠirom Amerike gosti raznih hotela bili su iznenađeni pozivom usred noći s recepcije zbog problema s karticom. Onako uspavani, možda nisu ni bili svesni toga da je osoba s druge strane tražila od njih da opet pročitaju broj s kartice, što su mnogi i učinili. Ostatak priče, nažalost, svima je jasan - lopovi su im skinuli sve s računa do jutra.

Piramide u EgiptuPiramide u Kairu idealne su za fotkanje i poziranje, a ko ne bi zabeležio kamerom tako grandiozno putovanje? No u tome su i razni profiteri i vodiči kamila, videli svoju priliku da nasamare turiste. Neki od vodiča kamila tražiće vam jednu cenu za to da sedite na njoj i slikate se, a kada siđete, zahtevaće dodatni novac. Kara Lučesi iz STA Travela savetuje da se pre takvih poduhvata uvek dogovarate preko agencije s kojom putujete.

Majmunčići na BalijuSimpatični majmunčići koji će vas oduševiti svojom pripitomljenošću mogu vas skupo koštati. Vole da uzmu malo hrane od vas i zabavljaju vas, ali lako će vam ukrasti i novčanik ili neku drugu vrednu stvar. U slučaju ove nezgode najbolje je da se obratite osoblju hotela koje ima način rešavanja takvih problema, a zauzvrat je dovoljno ostaviti manju napojnicu.

Rim i trikovi s bebomU Rimu su se lopovi dosetili filmskog trika s bebom i kolicima. Tim lopova odabere svoju žrtvu i jedna žena glumi da je posrnula s kolicima i bebom, a druga osoba krade vam novčanik dok spašavate majku u nevolji. To ide toliko daleko da će vam dete biti bačeno u ruke, a ko ne bi reagovao na to?

Pijaca u BolivijiNajveća tržnica u Boliviji, La Kanča, odlično je mesto lopovima da opljačkaju nesigurne turiste. Na svakom uglu događa se više stvari odjednom, sve je živo i prepuno stvari pa se lako da zbuniti. Turistima se događa da se odjednom nađu usred gužve, okruženi s nekoliko muškaraca. Dok se snađu i izvuku iz skupine, već su opljačkani.

KolumbijaOstrvo Baru je prelepo, posebno zbog belog peska na plažama, ali i onde vreba opasnost za one koji misle da će se neometano sunčati i opuštati. Neki su se dosetili da prilaze ljudima i prišapnu im da imaju poruku za njih koja će im promeniti život. Nakon jedne rečenice s pozitivnom porukom pristojni šaptač tražiće naknadu i spreman je gnjaviti celi dan da je dobije.

(tportal.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track