Najnovije vesti

Francuska: Ko podgreva hranu, loše mu se piše

Zabranjeno korišćenje mikrotalasne

Francuska: Ko podgreva hranu, loše mu se piše

Pop kultura
Prema vladinom dekretu, isključivo jela koja se pripremaju na licu mesta u restoranu mogu nositi oznaku "domaća hrana"

Francuski restorani koji u mikrotalasnim rernama podgrevaju unapred pripremljene specijalitete, kao što su La Bourgogne (govedina na burgundski način) i blanquette de veau (teletina u bešamel sosu), ubuduće će imati posla sa zakonom.

 

Novi zakonski propis, koji je vlada usvojila danas i stupiće na snagu sledeće godine, ima za cilj da zaštiti nacionalni kulinarski renome.

 

Prema vladinom dekretu, isključivo jela koja se pripremaju na licu mesta u restoranu mogu nositi oznaku "domaća hrana". Gosti će tako znati da su jela koja nemaju ovaj žig zapravo gotova jela koja su samo podgrejana u mikrotalasnim pećnicama pre nego što su im servirana.

 

Svaka zloupotreba pomenute oznake - tiganj sa poklopcem u obliku krova, biće, od iduće godine, novčano kažnjavana. Novi zakon važi za sve ugostiteljske objekte, uključujući restorane brze hrane, ketering službe i kioske.

 

Anketa koja je sprovedena pre godinu dana, prilikom predstavljanja predloga ovog zakona, otkrila je da 31 odsto francuskih ugostitelja koristi jedan broj gotovih jela koje zagreva u mikrotalasnim pećnicama.

 

Francuska vlada se nada da će nova mera, prva ove vrste u Evropi, podstaći ugostitelje da pripremaju jela na tradicionalan način - od seckanja pa sve do termičke obrade svežih sastojaka, i time još više unaprede francusku gastronomiju.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...