NIJE KORISTILA ŠAMPON DVE GODINE: Kosa mi nikad nije bila lepša i zdravija!
Foto: Fejsbuk

Hemija skida prirodna ulja sa temena

NIJE KORISTILA ŠAMPON DVE GODINE: Kosa mi nikad nije bila lepša i zdravija!

Pop kultura -
Odlučila sam da stisnem zube i nakon 5-6 nedelja, imala sam čistu kosu ispirući je samo vodom, rekla je Lusi Aitken

Regeneratori, šamponi, maske – svi oni obećavaju lepu, zdravu, sjajnu i gustu kosu. Ali, šta ako kosa može biti zdrava i bez njih?

To je pitanje sebi postavila Lusi Aitken Rid nakon što je načula priče da se kosa, nakon dovoljno dugo nepranja, može oprati samo vodom. Teorija "pranja kose vodom" temelji se na činjenici da šampon skida prirodno ulje s naših vlasi što podstiče teme da proizvodi više ulja kako bi ga nadomestilo. Paradoksalno, kosa počinje više da se masti, šampon koristimo češće i ulazimo u začarani krug.

Jednom kada se odustane od šampona, kosa i teme se vremenom izbalansiraju i šamponi više nisu potrebni. Problem je taj "prelazni period" koji može da potraje nekoliko nedelja, a podrazumeva da vam je kosa konstantno masna i prljava.

Foto Fejsbuk
Foto Fejsbuk

"Bio je taj "ne baš mirišljavi" period koga je bilo teško izdržati. Ali, odlučila sam da stisnem zube i nakon 5-6 nedelja, imala sam čistu kosu ispirući je samo vodom. Sada kada su se stvari na mojoj glavi vratile u prirodnu ravnotežu, kosu "perem" svaka 3 ili 4 dana, a jednom mesečno koristim jaje, sodu bikarbonu, med ili limunov sok pri pranju", objasnila je Lusi.

Ove bjuti blogerka tvrdi da joj kosa nikada nije bila lepša i zdravija, a umesto "parfimisanog" ima prirodni miris. Ipak priznaje da je jednom, prilikom bojenja zidova, dobila potrebu da kosu opere šamponom jer je bila puna boje. Suprug je uspeo da je odgovori, a boju je uspela da isprerre posebnom četkom.

Foto Fejsbuk
Foto Fejsbuk

(Teen385)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track