IZLOŽBA: Srbija i Austrija su sto godina kasnije prijatelji
Foto: Damir Dervišagić

„Beleške burnih odnosa“ sve do Prvog svetskog rata

IZLOŽBA: Srbija i Austrija su sto godina kasnije prijatelji

Pop kultura -
Šef diplomatije Ivica Dačić na otvaranju izložbe u Konaku kneginje Ljubice poručio da jedini ultimatum sad treba da bude život u miru

Izložbu „Beleške burnih odnosa“ o odnosima Srbije i Austrije od 1836. sve do krvave 1914. i početka Prvog svetskog rata, u Konaku knjeginje Ljubice otvorio je sinoć ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.- Danas, 100 godina otkad su dve zemlje dotakle najnižu tačku, mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su odnosi između Republike Srbije i Austrije na veoma visokom nivou. Verujem da će naše zemlje nastaviti da unapređuju odnose u obostranom interesu, kao i da će nas evropske vrednosti i dalje povezivati jer je Srbija deo evropske porodice. Želim da jedini ultimatum koji postavljamo jedni drugima bude život u miru - istakao je Dačić. On je podsetio da je Austrija danas najveći investitor u srpsku privredu, da je više od 400 firmi zaposlilo 20.000 ljudi i uložilo više od tri milijarde evra.Nove investicije- Srpsko tržište postaje atraktivno za austrijsku privredu i verujem da će reforme Vlade podstaći austrijsko investiranje u Srbiji - rekao je Dačić i dodao da Austrija godinama podržava proširenje EU na zapadni Balkan, a i Srbiju u realizaciji strateškog opredeljenja - članstva u EU.Dr Johanes Ajgner naglasio je da „biti ambasador Austrije u Beogradu na stogodišnjicu od objave rata nije lako na prvi pogled“.- Moj daleki prethodnik Srbiji je uručio ultimatum, a kao što znamo, to je bio korak ka ratu. Ali danas stvarnost drugačije izgleda. Ovom izložbom svesno želimo da prikažemo širu perspektivu, a ne samo bolne događaje iz prošlosti. Ukoliko zađemo malo dublje, pronaći ćemo brojne elemente koji povezuju srpsku i austrijsku istoriju, počev od seobe Srba preko Vuka Karadžića i borbe za srpski jezik, pa sve do brojnih velikana koji su ostavili dela iza sebe, kao i austrijskih gasterbajtera, poput Đorđa Vajferta, koji je osnovao pivaru u Beogradu - rekao je austrijski ambasador i dodao da Austrija danas izričito podržava Srbiji i sve zemlje zapadnog Balkana na puti ka Evropi, kao i da su odnosi dve države dokaz da se i te kako može naučiti iz istorije.Isprepletani odnosiDoc. dr Hanes Lajdinger s Univerziteta u Beču, dr Danilo Šarenac, naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju, i Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda, pokušali su ovom postavkom da prikažu gusto isprepletane, bliske odnose dva naroda.

Bogata postavkaPRVA KARTA KNEŽEVINE SRBIJEU Konaku knjeginje Ljubice izložena je brojna dokumentarna građa, ali i dela slikara Paje Jovanovića, Stevana Todorovića i Pavla Simića. Predstavljene su manje poznate činjenice, kao što je podatak da je Anastas Jovanović 1854. godine načinio prve stereoskopske snimke Beča ili da je Paja Jovanović naslikao čak petnaestak puta cara Franca Jozefa, a jedna slika ukrašava odaje dvorca Šenbrun. Među eksponatima je i prva geografska karta Kneževine Srbije, faksimil strana Ultimatuma i objava rata Austrougarske Srbiji 1914.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track