ILIJA FONMALOV: Prija mi što me zovu čudom od deteta
Foto: Kurir Štampano

Mladi Nišlija pozvan da studira na Sorboni

ILIJA FONMALOV: Prija mi što me zovu čudom od deteta

Pop kultura -
Ponuđeno mi je da prijemni polažem na departmanu za slikarstvo i tako usavršim, kako kažu, svoj raskošan talenat, kaže Ilija Fonlamov
1 / 4 Foto: Kurir Štampano

Mladi Ilija Fonlamov oduševio je svet svojim crtežima. Iako nema ni dana škole u kojoj je izučavao slikarstvo, maturant niške Gimnazije „Svetozar Marković“ mogao bi da nastavi studije na Sorboni.- Profesori na jednoj učeničkoj razmeni u Francuskoj videli su neke moje slike i crteže. Dobio sam poziv da prijemni ispit polažem na departmanu za slikarstvo i tako pokušam da svoj, kako kažu, raskošan talenat nastavim da usavršavam u Parizu - kaže Ilija.

ReinkarnacijaTokom boravka u Francuskoj Fonlamov je pozvan da deo treće godine srednje škole završi u Austriji, gde njegov talenat takođe nije ostao neprimećen.- Predavači koji su se bliže upoznali s onim što radim uporedili su me s nemačkim renesansnim slikarem iz 16. veka Matijasom Grinevaldom, a najznačajniji kompliment mi je da sam njegova reinkarnacija, iako ne dozvoljavam da u celosti poverujem u to. Do toga su došli zbog činjenice da, citiram, na mojim slikama dominira tamna pozadina, iz koje izranja jasan i celovit lik, oštrih i emotivnih crta. Ali i saznanja da na mojim slikama, kao i na njegovim, primat imaju religijski i istorijski motivi.

Skupi radoviIako želi da ode u Pariz, Iliji je cilj da završi srednju školu u rodnom gradu.- Navikao sam da me zovu čudom od deteta. Dobijam i poneke kritike, ali se one mahom svode na to da bih sada, da sam se usavršavao ranije, već bio daleko odavde. Kažu da slikam veoma zrelo, te da me ne poznaj. Predviđaju da će moji radovi jednoga dana vredeti mnogo, mada dodaju ne ovde, što me iskreno ražalosti - zaključuje Ilija.

Dar od srcaCARA POKLONIO NIŠUProšle godine Ilija je naslikao „Carev edikt“ na velikom formatu i povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta sliku poklonio Niškom kulturnom centru.- To je bio moj način da dam doprinos obeležavanju značajnog jubileja. Za obeležavanje sedam decenija od Holokausta poklonio sam jevrejskoj opštini sliku „Jevrej i njegova vera“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track