Prirodnjački centar u Svilajncu: Neće da nam uplate naših 350.000 evra
Foto: Fonet Nenad đorđević

Na čekanju

Prirodnjački centar u Svilajncu: Neće da nam uplate naših 350.000 evra

Pop kultura -
Jedinica za upravljanje projektima ne isplaćuje novac odobren kreditom Evropske investicione banke pune tri godine, tvrdi predsednik opštine Svilajnac

Prirodnjački centar u Svilajncu završen je još 2011. godine, ali i dalje nije otvoren jer, kako kaže predsednik opštine Predrag Milanović, Jedinica za upravljanje projektima (JUP) ne isplaćuje 350.000 evra namenjenih za njegovo opremanje.- Zgrada je nova, reprezentativna, uzdiže našu opštinu i kulturno i urbanistički, ali ne može da počne da radi dok ne stignu ta sredstva. Ona su dobijena kreditom Evropske investicione banke, i namenjena su za naš centar, ali se iz nepoznatih razloga odugovlači prebacivanje na račun. Pored tog novca, i opština Svilajnac je odvojila 250.000 evra, ali čekamo da se sredstva kompletiraju - naglašava Predrag Milanović.Postaće brend

Još nije u funkciji... Prirodnjački centar Svilajnac
Još nije u funkciji... Prirodnjački centar Svilajnac

Ovaj nacionalni projekat je izuzetno profitabilan i prvi je samoodrživ naučni objekat.- Vrlo je važno istaći da će zarađivati sam za sebe, neće koštati ni državu, ni opštinu, a čak će od dobre zarade uspevati da finansira i druge aktivnosti. Kada počne sa radom, postaće brend ovog kraja, dovodiće turiste, ekskurzije i deca iz Srbije će kod nas moći da vide sve ono što su do sada gledali u Beču - kaže predsednik opštine.Pored izložbenog dela, postojaće edukativni prostori, kabineti za naučnike, studente i đake, što do sada u Srbiji nije bilo.Nacionalno blago- Centar je multifunkcionalan i opremljen da pohrani sva nacionalna blaga koja trenutno stoje u neuslovnim depoima, bez prilike da se izlože. Ukoliko bi se finansijski deo regulisao do kraja godine, u aprilu bismo mogli da očekujemo svečano otvaranje. Ne optužujem nikoga i verujem da ćemo naći rešenje za ovaj izuzetan projekat - ističe Predrag Milanović.

Milanović: Centar će zarađivati sam i uspevaće da finansira i druge
Milanović: Centar će zarađivati sam i uspevaće da finansira i druge

JUP negira krivicuMINISTARSTVO PROSVETE NADLEŽNO ZA NOVACIz JUP kažu da je za tokove novca nadležno Ministarstvo prosvete i nauke.- Informacija da Prirodnjački centar treba da dobije od JUP iznos od oko 350.000 evra nije tačna. JUP nema zakonskih mogućnosti da prebacuje sredstva na račun krajnjih korisnika, niti je to ugovoreno sa Ministarstvom prosvete - kažu iz JUP i dodaju da su 15. septembra uputili zahtev opštini za dostavljanje tehničke specifikacije za opremu i eksponate kako bi se pokrenula javna nabavka.Ministarstvo prosvete nije nam dostavilo odgovore.

HumanitarnoDINOSAURUSI POMAŽU DECIVeoma zapažena izložba replika dinosaurusa na Kalemegdanu u Beogradu je postavka Prirodnjačkog centra Svilajnac.- Polovina novca od prodatih ulaznica namenjena je opštini Svilajnac, od čega jedan deo ide za rekonstrukciju vrtića „Dečja radost“, koji je razoren u poplavama, a ostatak za završetak radova Prirodnjačkog centra - kaže Predrag Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track