ODLAZAK ZORANA ČALIĆA: Sahranjen tvorac Žikine dinastije
Foto: Fonet

Ispraćen na večni počinak

ODLAZAK ZORANA ČALIĆA: Sahranjen tvorac Žikine dinastije

Pop kultura -
Kremaciji prisustvovali Zoran Simjanović, Radoš Bajić i Lidija Vukićević, kao i još šezdesetak prijatelja i članova porodice reditelja legendarnog filmskog serijala

Od reditelja Zorana Čalića, autora kultnog serijala „Žikina dinastija“, koji već tri decenije odoleva zaboravu, juče na Novom groblju u Beogradu oprostilo se jedva šezdesetak ljudi.

Tužni skup... Novo groblje u Beogradu
Tužni skup... Novo groblje u Beogradu

Nažalost, mnogi njegovi prijatelji i kolege s kojima je sarađivao više nisu među živima. Kremaciji su od poznatih prisustvovali Radoš Bajić, Zoran Simjanović i Lidija Vukićević.Filmski reditelj i scenarista, koji je preminuo u nedelju u 84. godini, ostaće u sećanju po dvadeset igranih filmskih ostvarenja, među kojima se posebno ističu „Lude godine“, „Žikina dinastija“, „Došlo doba da se ljubav proba“, „Idi mi - dođi mi“ i „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“.Mnogi naši reditelji osporavali se Zoranova dela. Međutim, iako je tačno da njegovi filmovi nisu nosili visoku umetničku vrednost, pre svega su bili topli, autentični, odražavajući domaći humor i karakter. Osim s legendarnim Gidrom, Čalić je snimio i nekoliko hit filmova s velikanom Batom Živojinovićem, kao što su „Ćao, inspektore“, „Lutalica“, „Vampiri su među nama“ i „Svemirci su krivi za sve“.

Počast prijatelju... Radoš Bajić
Počast prijatelju... Radoš Bajić

REAGOVANJA /GLUMCI ŽALE ZA REDITELJEM/Jelena ŽigonGLEDAO NAS JE KAO PORODICUVrlo sam potresena. Izgubili smo reditelja divnih porodičnih komedija. Rad s njim bio je nešto najdragocenije što sam doživela u karijeri. Bio je veliki gospodin, koji je držao ekipu, s Gidrom i Markom Todorovićem na čelu, kao veliku porodicu.Vladimir PetrovićDESET DIVNIH GODINA RADIO SAM S NJIMZoran je bio veliki gospodin. Napravio je desetak sjajnih filmova, a kako vreme odmiče, ta ostvarenja dobijaju novu vrednost. Međutim, nisam znao kad smo počinjali da radimo „Žikinu dinastiju“ da će biti deset divnih godina. Bili smo komšije. Družili smo se često izvan snimanja.Lidija VukićevićUMEO JE S GLUMCIMAMoja karijera počela je „Žikinim dinastijom“. Pamtiću ga kao reditelja koji je specifičnom elegancijom od glumca uspevao da izvuče najbolje. I danas me ljudi zovu i govore mi da po 20 puta gledaju njegove filmove, kao i ostvarenje „Lutalicu“, gde sam tumačila lik lepe Rade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track