Najnovije vesti

KUĆNI TRETMAN ZA ČIŠĆENJE JETRE: Gorki eliksir za regeneraciju i izbacivanje kamenčića
Profimedia, Foto: Profimedia

Ishrana budućnosti za zdrav život

KUĆNI TRETMAN ZA ČIŠĆENJE JETRE: Gorki eliksir za regeneraciju i izbacivanje kamenčića

Pop kultura

Jetra je naša “fabrika života”, a za jedan dan je možete očistiti preciznim tretmanom ovim gorkim eliksirom i jednostavnom dijetom

Jetra koja slovi za glavnu laboratoriju čovekovog organizma, može da sadrži bezbroj kamenčića koje zvanična medicina ni najsavremenijim metodama ne može da otkrije. Hronični umor, iscrpljenost, problemi sa varenjem i depresijom, siva i beživotna koža prvi su znaci da je jetri potrebno čišćenje.

A kako da se na prirodan način regeneriše ovaj organ, pre nekoliko godina je za Bilje i zdravlje savetovao doktor Boro Vujasin.

- Da bi se napravio napitak za čišćenje jetre, koji se s pravom naziva "gorki eliksir za zdrav život", potrebno je: pola čaše maslinovog ulja, jedan veliki crveni grejp i četiri kašike gorke soli. Ali, pre nego što se popije trebalo bi da se u nekoliko "koraka" pripremi organizam.

Prvo se ujutro, na prazan stomak, popiju četiri čaše od po 160 ml vode, zatim šolja čaja od aloje (prethodno zaleđenog 48 sati jer tako ima lekovitiji efekat) i urade lagane vežbe od 20 do 30 minuta. Jer, to su preduslovi da naša "fabrika života" bude u najfunkcionalnijem stanju.

Oko 11 časova trebalo bi da se jede samo voće i do 14 sati pije se što više vode. Posle toga ne sme ništa ni da se jede ni pije.

piće, Podmlađivanje, Seda Kosa
foto: Profimedia

- Posle 14 časova napravi se rastvor od četiri kašike gorke soli i 6 dl vode, podeli na četiri dela i stavi u frižider. U 16 časova popije se prva četvrtina. Nakon toga mogu da se isperu usta ili popije nekoliko gutljaja vode. Maslinovo ulje i grejp, od kojih se pravi eliksir, trebalo bi da se ugreju do sobne temperature. U 20 časova popijte još jednu dozu gorke soli, a do 21.30 završite sve aktivnosti i spremite se za počinak. U 21.45 pripremite smesu za čišćenje jetre: rukom iscediti grejp da se dobije bar pola šolje soka, pa u posudu sa poklopcem soku dodati pola šolje maslinovog ulja. Dobro zatvorite posudu i mućkajte dok smesa ne postane vodenasta. Ako treba, idite u toalet jednom ili više puta, ali ne zaboravite da lekoviti napitak - eliksir pijete tačno u 22 časa - kažu eksperti.

Napitak se, inače, pije stojeći tokom 5 minuta (slabi i stariji za 15).

- Posle ispijanju napitka odmah bi trebalo da se legne. Ako se to ne učini, može да se spreči izbacivanje kamenčića iz jetre. Leži se na levom boku, a preporuka je da prozor sobe bude otvoren. Ostanite mirni 20 minuta i mislite na to što se dešava u jetri. Možda čak i osetite kako kamenčići putuju kroz kanaliće. Nećete osetiti bol, jer su zahvaljujući gorkoj soli, kanali otvoreni. Tokom noći lezite što više na levi bok i nemojte se dizati iz kreveta - savetuje naš sagovornik.

Ova kura čišćenja jetre traje dva dana, pa se za sprovođenje preporučuje vikend.

Sutradan, oko 7 časova popijte treću dozu gorke soli,a ako osetite mučninu čekajte da prođe, pa ispijte rastvor. Vratite se u krevet, pa dva sata kasnije, oko 9, uzmite poslednju dozu gorke soli. Odležite još malo u krevetu, a posle dva sata, oko 11, možete da pijete i jedete: prvo voćni sok, pola sata kasnije malo voća, a posle sat laganu hranu, na primer, bareno povrće. Do večere bi trebalo da se osećate oporavljeno.

Izvor: Bilje i zdravlje

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja