PAŽNJA: Ako ste mislili da je WC šolja najprljavija u kupatilu, prevarili ste se...
Foto: Profimedia

Bakterije na sve strane

PAŽNJA: Ako ste mislili da je WC šolja najprljavija u kupatilu, prevarili ste se...

Pop kultura -
Čarls Gerba, naučnik koji je vodio ovo istraživanje, istakao je da se na ovaj način prenose zaraze

Verovatno nikada ne biste rekli, ali najviše bakterija se krije na peškirima! Peškiri su vrlo često mokri, a upravo vlaga pomaže bakterijama pri razmnožavanju, a kupatila su idelana stecišta ovih "nemilih stvorenja".

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Arizoni pokazala su da čak 89 odsto kuhinjskih krpa sadrži bakterije kojih inače ima u fekalijama, a koje mogu prouzrokovati opasne bolesti.A kako obično brišemo ruke o peškire kada ih operemo, pogađajte gde te bakterije završavaju? U hrani!

Čarls Gerba, naučnik koji je vodio ovo istraživanje, istakao je da se na ovaj način prenose zaraze. Ne samo da ste vi u opasnosti, već i članovi vaše porodice. Bakterije prenosite sa peškira ili krpa na namirnice, a potom i na vašu porodicu. Nažalost, mašina za veš neće uvek biti od pomoći, jer neke bakterije mogu da prežive čak i visoke temperature - istakao je Gerba.

Rešenje? Jednostavno izbegavajte pamučne peškire i krpe kad god imate mogućnosti. Pogotovo ne kada se nalazite u javnim kupatilima. U svojoj kući se trudite da što češće menjate peškire, ali u kuhinji radije se odlučite za ubruse.

Koristite sušilicu, a beli veš perite na 90 stepeni sa jačim deterdžentom. Izbegavajte omekšivač, pogotovo kada perete kuhinjske krpe. Ukoliko želite da budu mekše, koristite obično alkoholno sirće, i ne brinite zbog mirisa, neće se osetiti.

Od sada, svaki put kada primetite vlažni peškir u kupatilu, osušite ga i stavite u mašinu na pranje što pre. Mislite na svoje, ali i na zdravlje svojih ukućana.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Žena Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track