MARKO ŽIVIĆ: Kako da ne budemo pametni pored tolikih savetnika!
Foto: Kurir

Glumac koji ulazi u sve svoje uloge

MARKO ŽIVIĆ: Kako da ne budemo pametni pored tolikih savetnika!

Pop kultura -
Kod nas je potpuno normalno da imamo savetnike za sve. Stalno slušamo savetnike, koji takođe imaju savetnike... I rade u savetodavnom telu!

Popit Fredija Merkjurija i njegovog hita „Show Must Go On“, i glumac Marko Živić ovih dana ulazi u sve svoje uloge, iako je nedavno doživeo težak porodični udarac - gubitak oca.

Dok je u ponedeljak na sceni Beogradskog dramskog trajala predstava „Kad su cvetale tikve“, u kojoj glumi, na programu TV Pink emitovan je "Bravo šou", gde Živić igra savetnika gradonačelnika. Na pitanje da li mu je neko poznat sa ovom titulom poslužio kao "mustra", kaže:- Naravno da jeste. Kod nas je potpuno normalno da imamo savetnike za sve. Stalno slušamo savetnike, koji takođe imaju savetnike... I rade u savetodavnom telu! Kako da ne budemo pametni kad smo toliko savetovani.

U skladu sa tim, glumac otkriva i šta bi posavetovao aktuelnog gradonačelnika Beograda:- Da me uzme za savetnika. Privatno je, čini se, dobar savetodavac. Doduše, ne otkriva za kakve probleme ili dileme je specijalista, ali nagoveštava da ume da pronađe prave reči kada je to potrebno.

- Po tome koliko imam prijatelja koji me iskreno vole i poštuju, izgleda da nisam loš sagovornik. Najveći deo meni važnih ljudi nije iz glumačke profesije. To me nadopunjuje, jer je veoma važno problem sagledati iz više uglova. Hvala mojim prijateljima što učim od njih. Često kažem: Kad vidim da sam u sobi najpametniji, onda sam sigurno pogrešio sobu.Prvobitno se spekulisalo da bi Marko u „Bravo šouu“ mogao da bude i voditelj. Svojevremeno se i u tome oprobao. On nas, pak, uverava da njegove ambicije ne idu u tom smeru.

- Ne priželjkujem nijedan voditeljski zadatak. Iskreno, to me više ne zanima. Nuđeno mi je mnogo emisija, bilo je raznih ideja, ali me nisu privukle. To bih radio jedino ako bi imalo neki humanitarni cilj, da bar malo nekom olakšam život. Tada bih znao zašto sam pristao.

Kako sve više glumaca preuzima ulogu voditelja, a spisak je poduži (Saša Joksimović, Boris Milivojević, Ivan Tomić, Milan Kalinić...), Živić pojašnjava ima li šanse da glumci zbog toga navuku gnev onih kojima je profesija - voditelj.- A gde se završava škola za voditelje? Znam da postoji škola za novinare, za glumce... Glumac je čovek scene, bila ona na TV, u pozorištu ili na filmu. Scenski radnik treba da je na sceni. Nemam ništa protiv toga da voditelji počnu da glume. Ionako vlada mišljenje da je gluma laka i da se mi samo „mlatimo“ i zafrkavamo. Svi ste pozvani da radite taj „lak“ posao!

Glumac otkriva i kakve su šanse za to da ponovo bude Lepi, u eventualnom nastavku serije „Folk“. Kaže da je treći serijal napisan i da bi voleo da ga bude, ali ne zna da li će se raditi. Iako deluje da je idealan za učesnika emisije „Tvoje lice zvuči poznato“, jer je spreman za razne transformacije, evo šta bi ipak bio kamen spoticanja:

- Više puta sam u pozorištu nosio štikle i igrao žene. Slatko je sve to, ali mislim da ne bih mogao da izdržim višesatno šminkanje i maskiranje.

Na napomenu da se profilisao kao komičar, zapaža da tako smatra publika koja ga je gledala samo u filmovima i na TV.- Pozorišna publika je videla bar desetak mojih uspešnih dramskih uloga. Imam sreće da igram različite stvari. U svom poslu samo tragam za istinom. Jedino se ona prepoznaje. A da li će se neko smejati i plakati gledajući me... to me ne zanima.

Kada bi mogao da sa interneta obriše neke vesti o sebi, kaže da bi to bile one koje govore o njegovom nekadašnjem zdravstvenom stanju.- Bilo je mnogo neistina, nagađanja... Zameram samo onima koji imaju svoje istine u vezi sa mnom, a da me nisu ni pitali. Ja ništa ne krijem i svako može slobodno da me pita sve što ga zanima.Kad je već tako, pitamo ga kako je danas biti u njegovoj koži - lagodno, tesno..?

- Taman. Znam sigurno da ne bih želeo da sam u tuđoj koži. Stalno pokušavam i radim na tome da ne budem čovek od uspeha, već čovek od vrednosti.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track