ONI NASTAVLJAJU RESAVSKU ŠKOLU: Prva generacija digitalnih bibliotekara u Srbiji
Foto: Pr

Digitalizovali 181 doktorsku disertaciju

ONI NASTAVLJAJU RESAVSKU ŠKOLU: Prva generacija digitalnih bibliotekara u Srbiji

Pop kultura -
Osim ovladavanj​a​ radom na skenerima i softveru najnovije generacije, polaznici su digitalizovali 181 doktorsku disertaciju Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

Bibliotekari sa osam fakulteta ​Univerziteta u Novom Sadu i iz ​Narodne biblioteke Srbije uspešno su završili prvu osnovnu obuku iz digitalnog bibliotekarstva u sklopu projekta PERUN, kojim rukovodi Kulturni centar u Novom Sadu u saradnji sa Centrom za nove medije i kulturu u saradnji sa Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu.

"Kada su osnovane, Resavska prepisivačka škola, Cetinjska štamparija i Biblioteka Matice srpske išle su u korak sa vremenom u negovanju srpske kulture. Danas taj posao preuzimaju digitalni bibliotekari", rekao je pokretač projekta dr Andrej Fajgelj prilikom dodele sertifikata.

Osim ovladavanj​a​ radom na skenerima i softveru najnovije generacije, polaznici su digitalizovali 181 doktorsku disertaciju Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Disertacije će biti dostupne javnosti na digitalnoj platformi CRIS Univerziteta u Novom Sadu, u skladu sa novim zakonom o visokom Projekat je sproveden uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i predstavlja nastavak saradnje u sklopu koje je ​​izrađena platforma Digitalne baštine Novog Sada​ i​ organizovana​ konferencija Biblitech, na kojoj je učestvovao i ​dr Teri Plam, osnivač jednog od prvih univerzitetskih programa digitalnog bibliotekarstva u svetu.

U drugoj fazi projekta PERUN talentovani studenti Univerziteta u Novom Sadu će se obučavati za izradu aplikacija za efikasnije korišćenje digitalizovane kulturne i naučne baštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja