Bez obzira u kakvoj se situaciji našli, spustite čašu na kraju svakog dana!
Foto: Profimedija

Oslobodite svoj um

Bez obzira u kakvoj se situaciji našli, spustite čašu na kraju svakog dana!

Pop kultura -
Vrlo je važno da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i izvoditi zaključke iz njih, ali je još važnije da znati kako da nađete mi na kraju svakog dana

Jednom je jedan profesor započeo školski čas uzevši u ruku čašu punu vode. Podigao ju je u vis tako su je svi mogli videti i upitao: "Šta mislite, koliko je teška ova čaša?” Studenti su počeli da nagađaju: "50 g… 100 g… 125 g".

"Istina je, zapravo da ni ja sam ne znam. I dok je ne izvagamo ne možemo biti sigurni. Ali ja sam vas htio nešto drugo pitati…", odgovorio je profesor.

"Što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu, recimo, nekoliko minuta?", upita profesor."Ništa!", odgovoriše studenti.

"Dobro. A što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu cijeli jedan sat?", ponovo zapita profesor."Počet će vas boljeti ruka", brzo odgovori jedan student."Tačno. A sada, što će se dogoditi ako je držim ovako celi jedan dan?""Ruka će vas početi jako boleti, a od takvog napora će vam se možda ukočiti i mišići, pa je čak moguće da vam se ruka paralizovati. I vrlo verovatn da ćete morati otići kod lekara".

"Vrlo dobro", nastavio je smireno profesor. "A dok se sve to događa, što mislite je li se promenila težina čaše?"Ne!", odgovoriše svi u glas."Pa što je onda uzrok bola u ruci i grčenju mišića?!"Studenti se nađoše zbunjeni, situacija im je već ličila na zagonetku i svi počeše tražiti odgovor."Šta treba da napravim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji?", nastavi profesor."Spustite čašu", čuo se odjednom odgovor iz amfiteatra.

"Da, to je to. To je odgovor. Spustite čašu! To isto se događa i s vašim problemima u životu i s vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme, osetićete bol. A ako to radite jako dugo, previše dugo - osetićete se paralizovano, odnosno nećete biti u stanju da radite bilo što drugo. Vrlo je važno da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i izvoditi zaključke iz njih, ali je još važnije da znati kako da oslobodite um od tih problema na kraju svakog dana.

* Bez obzira u kakvoj se situaciji našli, pustite čašu na kraju svakog dana.

atma.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track