Srpska Nova godina: Večeras slavimo svi u isti glas
Foto: PR

Srpska Nova godina: Večeras slavimo svi u isti glas

Pop kultura -
Julijanska Nova godina, pravoslavna Nova godina, stara Nova godina, ali kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina ili narodski rečeno „naša Nova godina“

Iako je odavno opšte prihvaćeno računanje vremena po gregorijanskom kalendaru, pravoslavci u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rusiji i mnogim drugim zemljama ne propuštaju priliku da proslave i julijansku Novu godinu.

http://www.youtube.com/watch?v=gLJi_4QwvME

Julijanska Nova godina, pravoslavna Nova godina, stara Nova godina, ali kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina ili narodski rečeno „naša Nova godina“.Manje je poznato da je Srpska Nova godina nastala i slavljena u želji da se sačuva srpski identitet, pre svega u vreme komunizma kada je važila i naredba da kafane 13. januara mogu da rade samo do 22 sata. Sumnjivi su bili čak i oni koji su tog dana slavili rođendan.Ali i pored mnogih zabrana, Srbi su nastavili da slave Novu godinu u ponoć 13. na 14. januar, pa će se tako i večeras pevati i radovati u domovima, kafanama, ali i na brojnim trgovima širom zemlje.Redakcija Kurira vam čestita „našu Novu“ upravo uz sve popularniju pesmu Naša stvari želi da se i u narednih 365 dana zajedno radujete i veselite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track