DEBAKL: Srbija opet pukla u trci za Oskara!

Amerikancima se ne dopadaju srpski filmovi

DEBAKL: Srbija opet pukla u trci za Oskara!

Pop kultura -
Američka filmska akademija saopštila spisak potencijalnih dobitnika „zlatnog dečaka“, a među njima nije „Montevideo, vidimo se“

Srbija je ispala iz trke za Oskara. Ponovo. I ko zna kad ćemo se naći među zemljama koje imaju svoje filmove u najužoj konkurenciji za najprestižniju svetsku nagradu.Američka filmska akademija saopštila je juče da se među nominovanim filmovima nije našlo ostvarenje „Montevideo, vidimo se“ reditelja Dragana Bjelogrlića u kategoriji za najbolji strani film. Time je nastavljeno ono što je započeto još u bivšoj Jugoslaviji - tri decenije dug niz neuspeha.

Slabo lobiranjePoslednje ostvarenje koje je dospelo u sam vrh jeste „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, sad već tako davne 1985. godine. Ako je za utehu, nije se ovoga puta proslavio niko iz regiona. Razlozi za loš tretman srpskog filma u svetu su brojni - od očajnog, pre svega finansijskog stanja u kinematografiji, nepostojanja lobiranja na ozbiljnom nivou, do uticaja politike u odlučivanju kome će pripasti „zlatni dečak“.- Napravljen je pogrešan izbor. Trebalo je da ide „Top je bio vreo“ jer je jedna ozbiljna antiratna drama. Izgubili smo na izboru u Srbiji za dva glasa. Autorski filmovi u trci s komercijalnim nemaju ovde šanse jer nam u komisiji sede distributeri koji, logično, glasaju za filmove koji im donose prihode - kaže Stanić, producent „Topa“.Bjela ponovo zatajioDragan Bjelogrlić ostao je nedostupan za komentar do zaključenja broja, kao i Branko Ðurić Ðura, koji je igrao u Oskarom nagrađenoj „Ničijoj zemlji“, a ima ulogu i u Bjelinom filmu.Pre tri godine i prvi deo priče „Montevideo, bog te video“ prošao je isto. U oba projekta uloženo je oko osam miliona evra.

Nekad redovno u završniciŠEST PUTA ZAMALO DO OSKARAŠest filmova iz SFRJ bilo je nominovano za Oskara, ali ga nijedan nije dobio. U najboljih pet ušli su: „Cesta duga godinu dana“ (1958), „Deveti krug“ (1960), „Tri“ (1966), „Skupljači perja“ (1967), „Bitka na Neretvi“ (1969) i „Otac na službenom putu“ (1985).

Oni su bolji od „Montevidea“RUSI FAVORITI ZA „ZLATNOG DEČAKA“Oskaru mogu da se nadaju Poljaci, Rusi, Estonci, Mauritanci i Argentinci za filmove „Ida“ (Pavel Pavlikovski), „Levijatan“ (Andrej Zvjagincev), „Tangerines“ (Zaza Urušadze), „Timbuktu“ (Abderahman Sisako) i „Wild Tales“ (Damijan Šifron). Rusi su potencijalni favoriti jer su pre nekoliko dana dobili Zlatni globus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track