Najnovije vesti

14 GODINA OD SMRTI: Dragan Maksimović Maksa zaslužio da dobije svoju ulicu!

Sećanje na glumca

14 GODINA OD SMRTI: Dragan Maksimović Maksa zaslužio da dobije svoju ulicu!

Pop kultura
Bila sam uz Maksu mesecima po bolnicama. Tužno je što vinovnici njegovog prebijanja nikad nisu pronađeni, kaže glumica Danica Maksimović
1 / 4

Na jučerašnji dan navršilo se 14 godina od smrti glumca Dragana Maksimovića Makse, koji je podlegao povredama pošto su ga na Zelenom vencu brutalno prebili skinhedsi, koji su mislili da je Rom.

Vrhunski... Filmovi „Šmeker“ i „Petrijin venac“
Vrhunski... Filmovi „Šmeker“ i „Petrijin venac“


Na inicijativu reditelja Gorana Markovića, na tom mestu postavljena je spomen-ploča.
- Bila sam uz Maksu mesecima po bolnicama. Tužno je što vinovnici njegovog prebijanja nikad nisu pronađeni. Znam da su bili skinhedsi. Na istom mestu ranijih godina, kako sam čula, pretukli su Zorana Radmilovića. Mislim da je Dragan zaslužio da se pokrene inicijativa da neka ulica ponese njegovo ime. Mogu ja da pokrenem postupak kao građanin i njegov prijatelj, ali bilo bi dobro da to uradi Narodno pozorište ili Udruženje filmskih radnika, gde je najviše radio - kaže glumica Danica Maksimović.


Voleo sarmice od zelja

Ona se priseća da je poslednjih dana tražio da mu u bolnicu donese sarmice od zelja s kiselim mlekom i da su, pored nje, o njemu brinule i Tanja Bošković, Ljiljana Cincar Danilović i Gordana Boškov.
- Sebe je kažnjavao. Bio je samokritičan i veoma darovit glumac s posebnim senzibilitetom. Igrali smo u predstavi „Mrtva tačka“ u Zvezdara teatru brata i sestru. Pitaju me mnogi da li smo rod. Nismo, ali sam se sestrinski odnosila prema njemu - naglašava Danica.


Veliki gubitak

Dragan Maksimović je ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. godine. 
- Maksu svi, nažalost, pamtimo po slici zla koje mu se dogodilo zbog netolerantne politike. Za njegovo ubistvo niko nije odgovarao i to je slika našeg nedovoljno razvijenog društva. To zlo se nije desilo samo njemu već i svima nama. Izgubili smo predivnog glumca i čoveka i to neka nam je za nauk. Moramo se protiv toga boriti - ističe Voja Brajović.

 

Brinula se o njemu kao da mu je sestra... Danica Maksimović
Brinula se o njemu kao da mu je sestra... Danica Maksimović

Karijera
VRHUNSKE ULOGE U POZORIŠTU I NA FILMU

Dragan Maksimović je u Narodnom pozorištu debitovao 1971. u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“. Ostvario je zapažene uloge, poput onih u u komadima „Sarajevski atentat“, „Mandragola“, „Lenjin, Staljin, Trocki“, „Suđenje gospođi Bovari“, „Maksim Crnojević“. Pamte se i njegove role u filmovima „Petrijin venac“, „Rane“, „Pad Italije“, „Crni bombarder“, „Lepa sela lepo gore“, „Otpisani“...

 

ČINJENICE

7. 2. 1949. rođen je Dragan Maksimović

18. 11. 2000. brutalno je pretučen u Beogradu

4. 2. 2001. preminuo je od posledica prebijanja

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...