SIROMAH POKLONIO BOGATSTVO: 6 miliona dolara ostavio onima koji su ga hranili!
Foto: AP

Zahvalio se svojim dobrotvorima

SIROMAH POKLONIO BOGATSTVO: 6 miliona dolara ostavio onima koji su ga hranili!

Pop kultura -
Ronald je nosio staru jaknu koju je kopčao pomoću zihernadle, a i košulje koje je nosio svakog dana su bile toliko iznošene da mu je jednom prilikom čovek ispred njega platio doručak u obližnjoj kantini, misleći da je reč o beskućniku

Pre nego što je Ronald Rid iz gradića Bretlbora u američkoj državi Vermont umro prošlog leta, više puta se nalazio u situaciji da prima pomoć od darežljivih ljudi. Međutim, ovaj skromni čovek je oduševio javnost, kada je nakon njegove smrti objavljeno da je ostavio 6 miliona dolara lokalnoj bolnici i biblioteci.Pre nego što je prošle godine Ronald Rid preminuo u 92. godini života, njegovi sugrađani nisu imali predstavu da je ovaj deka multimilioner.

"Jedna žena mu je, pošto je videla da moj klijent po hladnom vremenu nosi samo kačket, isplela vunenu kapu", - ispričala je njegova pravna zastupnica, Lori Rauel CNN-u. Ronald je nosio staru jaknu koju je kopčao pomoću zihernadle, a i košulje koje je nosio svakog dana su bile toliko iznošene da mu je jednom prilikom čovek ispred njega platio doručak u obližnjoj kantini, misleći da je reč o beskućniku. Možda su baš ta mala dobra dela inspirisala ovog čoveka da ostavi trag i vrati nešto lokalnoj zajednici.

"Legat Robert Rida je uplatio svoje prve priloge Memorijalnoj bolnici u Bretlboru i Bruksovoj biblioteci u sumama od 4.8 miliona i 1.2 miliona dolara", piše u saopštenju za javnost Ridove advokatice. Ovaj čovek skromnog izgleda je često posećivao bolničku kantinu i tu doručkovao, prema rečima Đine Patison, portparolke Memorijalne bolnice.

"Niko nije mogao da pretpostavi da je taj čovek milioner. Kada smo čuli da nam je ostavio toliku svotu novca, bili smo zaista iznenađeni", rekla je ona.

Rid je učestvovao u Drugom svetskom ratu, nakon čega je sa bratom radio kao mehaničar. Pošto su prodali radionicu u kojoj je radio, Rid je ostao bez posla, ali nije želeo da se penzioniše. Ovaj čovek se pod stare dane zaposlio kao domar u jednoj radnji. Konačno se penzionisao 1997. godine. Iako poslovi kojima se bavio nisu bili baš dobro plaćeni, ovaj čovek je voleo da ulaže novac u akcije na berzi. Zarada od dividendi je u kombinaciji sa izuzetno skromnim načinom života dovela do toga da je u trenutku smrti ovaj čovek imao ušteđevinu od čak osam miliona dolara.

Osim što je šest miliona dolara donirao bolnici i biblioteci, ovaj neverovatni čovek je ostatak svog bogatstva podelio svojoj porodici i prijateljima.

CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja