EGIPAT: Nedavno pronađene mumije plutale kanalizacijom!
Foto: Profimedia

NESREĆNA SUDBINA DREVNIH MUMIJA

EGIPAT: Nedavno pronađene mumije plutale kanalizacijom!

Pop kultura -
U Gornjem Egiptu otkrivene su mumije u veoma lošem stanju, u koje su dospele zbog toga što su završile u kanalizaciji! Kako su se tu našle?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Ministarstvo za antikvitete otkrilo je nekoliko novih mumija zakopanih u grobnicama u malom selu nadomak Minje u Gornjem Egiptu. Dve novootkrivene mumije datiraju iz grčko-rimske ere, na šta ukazuje način na koji su ostaci sahranjeni.

Sarkofazi u kojima je policija otkila mumije su, međutim, plutali u kanalizaciji tako da je njihovo stanje bilo toliko loše da su se raspali, navodi se u izveštaju ministarstva. Na sebi su imali crteže žena sa nekoliko boja koje su se jasno iscrtavale prikazujući njihova lica na pokrivačima.

U Ministarstvu veruju da su grobnice najverovatnije najpre otkrivene nakon ilegalnog iskopavanja građana koji stanuju u tom području. Usled veoma oštrih zakonskih kazni koje su na snazi, stanovnici su se jednostavno rešili mumija bacajući ih u kanalizaciju, uprkos njihovom kulturnom značaju i vrednosti.

Zbog loših uslova u kojim su se nalazile, restauracija je bila tek donekle uspešna, vraćajući mumijama njihovu raniju slavu. Načelnik sektora za antikvitete u ministarstvu, Jusuf Kalifa uverava da će mumije i njihovi sarkofazi biti postavljeni u Muzeju Hermopolis u Minji nakon restauracije.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:ZABLUDE U KOJE VERUJETE: Jesu li robovi gradili piramide?FOTOGRAFIJA DANA: Najstarija crkva u SrbijiDa li biljke osećaju bol?Džingis-kanova poslednja tajna možda će biti otkrivena iz svemiraUŽIVAJTE: Roraima, teško osvojivi dragulj Venecuele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track