Glumac Aleksandar Radojičić za Kurir: Ne želimo da budimo nostalgiju za SFRJ

Intervju, iz uloge fudbalera u lik košarkaške legende

Glumac Aleksandar Radojičić za Kurir: Ne želimo da budimo nostalgiju za SFRJ

Pop kultura -
Filmom „Bićemo prvaci sveta“ hteli smo mladima da pokažemo kako je bilo lepo kad smo živeli u slozi. Nije realno da se to ponovi

Aleksandra Radojičića 26. februara očekuje premijera filma „Bićemo prvaci u sveta“, u kome tumači lik proslavljenog košarkaškog stručnjaka Bore Stankovića.Mladi glumac, koga je proslavila uloga profesora Mikice Arsenijevića Balerne u ostvarenju „Montevideo, bog te video“, za Kurir govori o tome koji nadimak su mu dale kolege i šta je morao da uradi zbog novog angažmana.- Upoznao sam Boru Stankovića pre snimanja filma. Rekao mi je u šali: „Pa ne ličiš baš na mene.“ Velika čast je i odgovornost igrati njegov lik. Nema potrebe da objašnjavam kakav je trag on ostavi u jugoslovenskoj i evropskoj košarci. Svoje likove smo bazirali na nekim činjenicama iz njihovih života, ali, kao u i svakom drugom filmu, uneli smo neki svoj pečat. Bez naše glume film „Bićemo prvaci sveta“ zapravo bi bio samo dokumentarac.Da li si bolji košarkaš ili fudbaler?- Ostaviću publici da proceni posle odgledanog novog filma. Igram fudbal i košarku. U poslednje vreme malo više fudbal.Ugojio si se 15 kilograma zbog uloge Bore Stankovića. Ko je zahtevao takvu transformaciju?- U Srbiji nije realno da neki reditelj zahteva tako nešto od glumca. Više smo do toga stigli kroz dogovor. Nosio sam specijalno odelo tokom snimanja scena, što mi je dodatno pomoglo da se osećam tromo. Nema potrebe da se od toga pravi senzacija. Mi glumci nemamo vremena kao u svetu da se šest meseci spremamo za jedno snimanje jer u međuvremenu igramo predstave.Koliko se razlikuje način rada Darka Bajića i Dragana Bjelogrlića, s kojim si radio skoro četiri godine?- Darko je potpuno različit od Bjele. Kod Bjelogrlića se mnogo više snimalo jer je eksperimentisao. Bajić znao tačno šta želi da dobije kao finalni proizvod.

Sa legendom... Džon Sevidž i Radojičić
Sa legendom... Džon Sevidž i Radojičić

Film „Bićemo prvaci sveta“ okupio je mlade glumce iz cele bivše Jugoslavije. Budi li se time jugonostalgija?- Ne sećam se Jugoslavije, ni tog perioda. Nije poenta filma da probudi nostalgiju, već da mladima pokaže kako je bilo lepo kad smo živeli u slozi. Nije realno da svi opet živimo u jednoj zemlji.Publika će moći da te gleda u novom komadu „Majstorska radionica“ u matičnom pozorištu „Boško Buha“.- Predstavu režira Milan Karadžić, a zaigraću ulogu nastavnika fizičkog Šilje, kojeg je u kultnom filmu Gorana Markovića tumačio Ljuba Moljac. Uloga koju je on napravio jeste neponovljiva, pa ću se truditi da svoju pravim iz početka.Iako te ljudi na ulici oslovljavaju s Balerina, tvoje kolege te zovu Aca Princ. Kako si dobio taj nadimak?- Kada sam došao u pozorište „Boško Buha“, prva uloga i nekoliko narednih bili su prinčevi. Igrao sam princa u „Maloj Sireni“. Dobio sam i nagradu za princa sezone. Nekako sam ljudima u tom kostimu delovao kao pravi princ. Ne mogu da se setim da li mi ga je baš dala Katarina Marković, ali brzo se proširio i ostao je do danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track