TAJNI SASTOJAK KOKA KOLE: Mnogi su znali, ali sada je to i potvrđeno
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

TAJNI SASTOJAK KOKA KOLE: Mnogi su znali, ali sada je to i potvrđeno

Pop kultura -
1993. godine autor i naučnik Mark Pendergrast je objavio istoriju kompanije Koka-Kola u svojoj knjizi “Za Boga, Zemlju i Koka-Kolu” i u njoj je naveo specijalne sastojke koji se nalaze u ovom piću

Možda će vas iznenaditi podatak da se muskatni oraščić, korijander, vanila i cimet koriste prilikom pravljenja vašeg omiljenog napitka.

1993. godine autor i naučnik Mark Pendergrast je objavio istoriju kompanije Koka-Kola u svojoj knjizi “Za Boga, Zemlju i Koka-Kolu” i u njoj je naveo specijalne sastojke koji se nalaze u ovom piću.

Naime, Pendergrast je naleteo na knjigu sa tajnom formulom dok je pretraživao Koka-Kolinu arhivu u Džordžiji, koju je prvobitno posedovao doktor J.S. Pemberton, izumitelj ovog napitka.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dok je sastojke poput korijandera, soka limete i limunske kiseline, lako nabaviti, problem je doći do citrata kofeina. Postoji još jedna caka.

Iako se piće flašira širom sveta, sirup se pravi samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gigant Koka-Kola je angažovao i kompaniju Stefan u Ilinoisu koja je jedina kojoj je zakonski dozvoljeno da uvozi listove kokaina u Ameriku.

Da, dobro ste pročitali, farmaceutska kompanija iz listova izvlači kokain radi njegove dalje prerade, a lišće potom prodaje Koka-Koli.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(news.com.au.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track