ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI: Glumci koji zarađuju mnogo više nego što vrede
Foto: Profimedia

Preterano

ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI: Glumci koji zarađuju mnogo više nego što vrede

Pop kultura -
I ako filmski producenti često pokušavaju da plate talenat što je manje moguće i uštede novac i zadrže deo budžeta, ipak velika imena koštaju mnogo

Ali ako žele da film bude blokbaster onda moraju da plate nekoliko miliona više kako bi doveli "ime" koje će reklamirati film.Možda deluje smešno, ali sposobnost glumca i njegova popularnost obezbeđuju pun bioskop i na taj način se opravdava i njegova plata. U nekim slučajevima glumci koji primaju ogromnu platu za svoje usluge ne može da opravda troškove. Različiti faktori mogu da dođu do toga da glumac bude preplaćen.

Ovaj članak će ispitati sve faktore i pronaći najpreplaćenije glumce svih vremena.

Adam Sendler

On je na vrhu liste glumaca koji primaju jako velike svote novca, uprkos činjenici da se on retko pojavljuje u bilo čemu osim u komedijama. On ne uzima veliku platu za samu glumu kao ostale holivudske zvezde, on novac zarađuje kroz procenat blagajne od njegovog filma. Prema račinici Forbsa za svaki milion potrošen na Sendlera on vrati filmu oko 3-4 miliona dolara. Njegova neto vrednost procenjena je na oko 300 miliona dolara. Mnogo novca za nekoga ko nikada nije zapravo imao filmski hit.

http://www.youtube.com/watch?v=vSXgfHLLzGE

Ben Stiler

Neki od najprofitabilnijih filmova Bena Stilera su bili oni u kojima je njegova plata bila relativno niska, kao recimo za Zoolander je dobio samo 3 miliona dolara. Njegov humor i dopadljivost doveli su do toga da se pojavio u raznim komedijama koji su bili hitovi, uključujući "Meet The Parents". On je za film "Little Fockers" dobio neverovatnih 20 miliona dolara, a da ne pričamo da je u filmovima koji su bili propast na blagajnama poput "Tower Heist" i "The Watch" zaradio preko 15 miliona u svakom.

http://www.youtube.com/watch?v=6ykV3zaB0Uo

Džoni Dep

Džoni Dep je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih glumaca u poslednje vreme, uglavnom zahvaljujući ulozi kapetana Džeka Speroua u Piratima sa Kariba. Ti filmovi su bili neverovatno dobro primljeni kod publike, pa je blagajna opravdala depovu platu. Ali nisu svi njegovi filmovi toliko uspešni, ali je on beu obzira jako dobro plaćen. Na primer, za ulogu u filmu "The Rum Factory" plaćen je 15 miliona dolara, a film je zaradio samo 24. Još jedan primer kada je Dep dobio previsoku platu jeste 50 miliona za "Alisu u zemlji čuda", skoro trećinu od celokupnog budžeta filma.

http://www.youtube.com/watch?v=Lj39cp5d_YQ

Čarli Šin

U vreme vrlo javnog sklanjanja Čarlija iz serije "Dva i po muškarca", Šin je zahtevao porast plate od 50% tvrdeći da je bio nedovoljno plaćen. Bezobrazna tvrdnja s obzirom da je zarađivao do tada 1,8 miliona dolara po epizodi, a bio je i najplaćenija TV zvezda u to vreme. Da ne pričamo koliko je zaradio na seriji "Anger Management" koja je počela sa emitovanjem odmah nakon "Dva i po muškarca". Nije samo televizija mesto gde Čarli uzima mnogo novca. Njegova plata za serijal filmova "Scary Movie" koja se računa u milionima, a neuspeh filma odnosno zarade je zaista bio katastrofalan.

http://www.youtube.com/watch?v=aNi3_aZck48
profimedia
profimedia

Šon Koneri

Šon Koneri ima istoriju dobijanja ogromne plate za svoje uloge. Najspektakularnija je bila 1.2 miliona dolara za Džejmsa Bonda u "Diamnonds Are Forever", zajedno sa 12,5 % profita, što je bilo nečuveno za to vreme. Bio je plaćen i neverovatnih 250.000 dolara (sada je ta vrednost oko 400.000) za samo dva dana snimanja "Robin Hood: Prince Of Thieves", mada je platu donirao u dobrotvorne svrhe.Filmski stvaraoci su mu kao ludi uvek nudili ogromne svote novca za uloge koje je on odbio. Nuđena mu je uloga Morfeusa u "Matriksu" koju je odbio, a propustio je otprilike i 450 miliona dolara kada je odbio ulogu Gandalfa u "Gospodaru prstenova" jer su mu nudili 15% zarade.

profimedia
profimedia

Harison Ford

Harison Ford je glumio u nekim od najvećih filmova svih vremena, dobitnik je mnogih nagrada kritike za filmove "Star Wars", "Indiana Jones", "Blade Runner"...Međutim, on je takođe imao i veliki broj ekstremno mnogo plaćenih poslova u filmovima koji su bili manje uspešni kod publike i kritike. ovo uključuje filmove poput "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull", gde je Ford stekao skoro 90 miliona dolara bruto plate plus procenat od zarade filma. U svim filmovima manje ili više uspešnim Ford je dobijao minimum po 20 miliona dolara, a negde je radio samo dva dana snimanja.

rojters
rojters

Džulija Roberts

Džulija Roberts je bez sumnje jedna od najuspešnijih ženskih glumica svih vremena. Pojavljivala se u brojnim filmovima koji su imali ogromne uspehe na blagajni. Međutim, njena popularnost i kvalitet joj omogućavaju da može da uslovljava platu koju želi, makar suma bila i ekstremna. Ovo uključuje u nekim slučajevima da je njena plata nila i trećina budžeta filma, recimo 15 miliona za film "Duplicity", 10 miliona za "Eat, Pray, Love", 20 miliona za "Mexican" i 20 za Erin Brokovič.Možda najbolji primer koliko su filmski stvaraoci spremni da plate kako bi osigurali da će se Džulija pojaviti u njihovom filmu jeste 2010. godine i film "Dan Zaljubljenih" za koji je glumica dobila 3 miliona za 6 minuta na ekrenu. Kada izračunate pažljivo, to znači da jedan njen minut vredi 500.000 dolara!

profimedia
profimedia

Tom Kruz

Još od "Dana Groma" iz 1990. godine, Tom Kruz je bio u mogućnosti da zahteva ogromne naknade za glavne uloge u filmu. Ovo uključuje plate od po 14 miliona dolara za "Far And Away", 12 za "Few Good Men", 15 za Intervju sa vampirom i 20 za "Širom zatvorenih očiju". Ove vrste naknada su sada uobičajene jer je on plaćen bar 20 miliona po filmu, bez obzira na to koliko će uspešan film biti. Dok su neke od ovih plata opravdane, jako je teško opravdati 100 miliona dolara koje je zaradio zbog pojavljivanja u "War of the Worlds". Ipak najveća isplata za Kruza stigla je od "Nemoguće Misije" koja mu je donela 250 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track