Aleksandar Filimonović: Idem u Holivud jer u Srbiji nema uloga za mene
Foto: Nemanja Pančić

Neobična priča Nesuđeni fudbaler, a danas glumac

Aleksandar Filimonović: Idem u Holivud jer u Srbiji nema uloga za mene

Pop kultura -
Svestran Moje ambicije ne mogu biti ispunjene u našoj zemlji. Amerika ima mnogo veće tržište, dok se ovde radi za mali novac

Talentovani glumac Aleksandar Filimonović (32), koga je publika upoznala preko uloga na televiziji i u serijama „Ravna gora“ i „Montevideo, bog te video“, seli se početkom marta u Ameriku.Nesuđeni fudbaler Totenhema i član Mense već je obišao skoro pola sveta, jer se školovao u Moskvi, Londonu i Njujorku.- Moje ambicije ne mogu biti ispunjene u našoj zemlji jer se bavim plesom, pevam i odlično poznajem borilačke veštine. Srbiju veoma volim i želeo bih jednog dana da se vratim. Amerika ima mnogo veće tržište i moje sposobnosti mogu biti više cenjene.Hoćeš li i ti u Njujorku glumiti Srbina kao lošeg momka?- Detinjstvo i veći deo školovanja proveo sam u Londonu i Moskvi. Govorim ruski i engleski kao da su mi maternji. Dobio sam ulogu u Lorkinom komadu „Krvava svadba“ u režiji Sanje Beštić, koji će se igrati na Brodveju, kao i u dva filma. Igraću Amerikance, ne teroriste, ratnike iz istočne Evrope i latino ljubavnike, što je slučaj s većinom naših glumaca. Baratam dobro svim akcentima.Da li ti je želja da stigneš do Holivuda?- Daću sve od sebe. Imam šta da pokažem. Nadam se da će biti prilike da me vide pravi ljudi.Odabrao si glumu, a mnogi su mislili da ćeš biti fudbaler engleskog Totenhema?- Moj otac Miloš bio je fudbaler, a dar za glumu i ples nasledio sam od majke Ljiljane, koja je bila član dramske sekcije Mije Aleksića. U srednjoj školi bio sam u podmlatku Rada, što mi je omogućilo stipendiju da idem u Englesku da studiram informatiku. Igrao sam fudbal za reprezentaciju Londonskog univerziteta. Za mene su se raspitivali ljudi iz Fulama, Čelsija, Redinga i Totenhema. Nisam želeo da napuštam fakultet i zato nisam prihvatio ponudu. Osećao sam da me nešto drugo vuče. Počeo sam da idem na časove glume i posle nastavio sa usavršavanjem u Americi, u institutu „Li Strazberg“.Sviraš i gitaru?- Sviram dobro rok, ali i klasiku. U poslednje vreme malo sam je ostavio po strani.Ko su tvoji uzori?- U mom odrastanju Bjela i Nikola Kojo su mi bili idoli. Kod Radoša Bajića u „Ravnoj gori“ dobio sam priliku da budem s njim u istom kadru.Kod Bjele si dobio ulogu u „Montevideu“ kad je prošao kasting?- Došao sam iz SAD, otvorio novine i video da Bjelogrlić počinje da snima film. Nabavio sam njegov broj i poslao mu SMS. Došao sam na kasting i našla se za mene uloga koja nije bila dodeljena. Moj lik Ljubiša Stevanović Leo bio je stub odbrane reprezentacije, nešto kao Nemanja Vidić danas.

Sitna lovaU SRBIJI SE GLUMI ZA 50 €Koliko glumci zarađuju u Srbiji, a koliko u Americi?Dan snimanja kod nas kreće se od 50 do 1.000 evra. U Americi, ako si član udruženja filmskih glumaca, imaš minimalnu platu od oko 1.600 dolara na dan, a odlične pare dobijaju se i za svaki prekoračeni sat. Kod njih se plaćaju i studentski filmovimi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track