Kako je nastao kompjuterski termin "bag"?
Foto: Shutterstock

ISTORIJA TEHNOLOGIJE

Kako je nastao kompjuterski termin "bag"?

Pop kultura -
Kada se pojavi neki softverski problem kod kompjutera, često ćete čuti rečenicu:"To je neki bag", a da li znate kako je sama reč bag počela da se koristi kao sinonim za kvarove na kompjuterima?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Godine 1947. Grejs Majer Hoper je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

9. septembra 1947. godine, mašina je pokazivala neke probleme, na kraju celodnevne istrage, naučnici su otkrili zarobljenog moljca između tačaka Releja#70 i Panela F.

Operativci su uklonili moljca i zalepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: "Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)". Ubrzo potom, raširila se vest kako je naučni tim sa Harvarda "debagovao" mašinu i tako je stvoren termin "debagovanje kompjuterskog programa".

Iako Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Potresna demonstracija okrutnosti prema životinjamaBeogradska operacija opisana perom jednog potpukovnikaKako je izgledao elektronski čitač knjiga 1922. godine?Misteriozni nacistički betonski krugoviZnate li da na Mont Everestu počiva 200 odvažnih ljudi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track