JAČI I OD LED CEPELINA? Hip hop je najvažniji muzički žanr koji se pojavio u poslednjih 50 godina!
Foto: Profimedia

Ko bi rekao

JAČI I OD LED CEPELINA? Hip hop je najvažniji muzički žanr koji se pojavio u poslednjih 50 godina!

Pop kultura -
Dok su drugi žanrovi samo pratili trendove, rep je doneo nešto potpuno novo

Rezultati nove studije pokazuju kako je hip hop najuticajniji žanr koji se pojavio još od 60-ih godina prošlog veka. Time je nadmašio britansku invaziju Roling Stonsa i Bitlsa,sola, panka, progresivnog roka, hevi metala, diska i mnogih drugih žanrova.

Iako će mnogi s podsmehom primiti ovu informaciju, jer je na prvi pogled teško poverovati da je žanr rođen u getu Njujorka po važnosti nadmašio Marvina Geja ili Led Cepelin, ovo istraživanje tvrdi da je vrhunac evolucije pop muzike bio upravo pojava hip hopa.

1991. je bila najvažnija godina za rep jer se tad izdigao sa ulica i postao mejnstrim, čime je napravio najveću revoluciju u istoriji top lista. Najgora godina za ovaj žanr bila 1986., kad je najmanje napredovao. Ovo istraživanje sprovela je ekipa pop naučnika sa univerziteta u Londonu, i oni su došli do zaključka kako je raznolikost žanrova na top listama bila najmanja polovinom 80-ih. Razlog leži u činjenici da su se u tom periodu kroz više žanrova masovno počeli koristiti sintisajzeri, ritam mašine i sempleri.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

3 glavne muzičke revolucije

Uz pomoć Last.fm-a, stranice koja vodi evidenciju muzike koju slušate, ovi naučnici su analizirali segmente u trajanju od 30 sekundi iz baze od 17 hiljada pesama koje su se pojavile na top listama u periodu od 1960. do 2010.Potom su ti segmenti ubačeni u kompjuterski program koji ih je grupisao zavisno od tipova instrumenata koji su korišćeni, akordima, tonalitetu i žanru.Studija je identifikovala tri glavne muzičke revolucije. Prva se dogodila 1961. kad su Bitlsi i Stonsi poveli britansku invaziju u SAD, druga se dogodila 1983. s novim talasom popa i post-pank roka, a treća je bila 1991. kad je hip hop ušao na top liste.

Upravo je poslednja revolucija identifikovana kao najvažnija od svih.

Hip hop je oblikovao strukturu američkih top lista

“Po prvi put u istoriji možemo da merimo muzičke karakteristike u puno većem opsegu nego do sada i možemo da odemo dalje od toga što nam govore muzički stručnjaci ili što sami znamo o muzici. Sigurno se brojni neće slagati s nama jer misle da je naš naučni pristup preograničen za nešto što je toliko podložno emotivnoj interpretaciji, ali mislim da naše istraživanje samo daje doprinos toj subjektivnoj dimenziji. Želimo da analiziramo još više muzike iz još više perioda iz još više zemalja, kako bi dobili najiscrpniji prikaz razvoja muzike", rekao je voditelj tima naučnika iz Londona, dr. Matias Mauč.

http://www.youtube.com/watch?v=Yg-RIOATCbU

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track