USPON I OSVETA ŽIVOTA: Sunovrat u potrazi za lažnim luksuzom i sjajem!
Foto: Kurir

Intervju: Slavica Nedeljković, pisac

USPON I OSVETA ŽIVOTA: Sunovrat u potrazi za lažnim luksuzom i sjajem!

Pop kultura -
Spisateljica se u svojim romanima bavi problemima devojke i porodice pod naletom tranzicije, kao i lutanjima po vremenu izmenjenih merila vrednosti

Spisateljica Slavica Nedeljković, posle nekoliko zbirki poezije i proze, upravo je izdala romane "Sve je to život" i "Lubav ili novac". Bavi se problemima devojke i porodice pod naletom tranzicije i lutanjima po vremenu izmenjenih merila vrednosti. U Intervjuu za Kurir otkriva da su junaci romana stvarni likovi koji su prošli težak životni krug.

Upravo ste izdali dve knjige, a ranije ste pisali pesme. Gde su paralele poezije i proze iz perspektive pisca?- Poezija je bila prvo što sam objavila i od toga sam mogla da napišem roman jer svaka pesma sadrži istinitu životnu priču, ali se emocije jače i lepše iskazuju kroz stihove, pa je ostalo tako. I za poeziju i prozu je potrebna, pre svega, inspiracija, dobra priča, a onda se sve to lepo upakuje i prenese na papir.

Knjige "Sve je to život" i "Lubav ili novac" veoma su aktuelne u srpskom okruženju. Da li su junaci stvarni?- Oba romana se čitaju u dahu i kada ih pročitate, ostajete sa glavnim likovima gde se zamislite nad svojim životom. I jedan i drugi roman su inspirisani istinitim događajima, a glavni junaci zaista postoje.

Da li ćete otkriti identitet vaših junaka?- Ako se oni slože, svakako ću otkriti njihov identitet. Za sada je tu, samo njihova životna priča.Dilema knjige "Sve je to život" danas se nameće kao glavna nedoumica odrastanja devojke, kasnije žene. Da li nudite odgovor ili dilemu ostavljate subjektivnom pogledu na život?- Svaka moja knjiga ima poruku. Roman " Sve je to život " je jedna potresna, ali poučna životna priča. Kada se pročita ceo roman, dolazi se do zaključka da je svaka prevara kratkog daha i da bez ljubavi ništa ne može da traje i nema značaja.Kako na kraju ocenjujete karakter glavne junakinje romana "Sve je to život"? Da li je ona današnja starleta?- Karakter, glavne junakinje romana "Sve je to život" nije mogao da bude drugačiji, jer porodica je ta koja određuje, karakter deteta i njegovo shvatanja i odnos prema životu. Da, moglo bi se reći da je ona današnja starleta.

Gde počinje tačka sunovrata Jovane, da li je ona uopšte imala šansu da sudbinu uzme u svoje ruke?- Njen sunovrat počinje kada odlučuje da napusti porodični dom u nadi da će sebi obezbediti lepši i lagodniji život. Međutim, život nikada ne zadaje samo jedan udarac. Kasnije, kada je sazrela i otišla u inostranstvo, život joj je pružio nekoliko šansi gde je mogla da obezbedi sebi ono što je tražila, lep, siguran i bezbrižan život, ali ...Junaci romana "Lubav ili novac" gube pod naletom tranzicije. Da li su na kraju kruga gubitnici, ili ipak pobednici?- Junaci romana "Ljubav ili novac" su mladi bračni par. U njihovoj porodici dominira razumevanje, poverenje i ljubav. Situacija u našoj zemlji, pre svega, ekonomska kriza ih primorava da menjaju svoj život. Neverovatna priča, koja u jednom trenutku glavnog junaka dovodi u nesvakidašnju situaciju ... Prinuđen je da bira između porodice i novca. Oni su u jednom trenutku veliki gubitnici, i verovatno bi to i ostali da u njihovoj porodici ljubav nije apsolutni vladar.

Vi ste kreirali vaše junake. Da li pisac može da nauči od svojih junaka?- Da, junake sam ja kreirala kao i emocije, ali i otvorene kritike upućene njima i njihovim postpucima. Dobro poznajem život, ali nikada ne znate sve ... Ono što sam naučila od svojih junaka je to da je život velika igra u kojoj postoje pravila, ako ih na trenutak zanemarite ... padate. Ja pažljivo svaki korak pravim, jer do uspona treba puno vremena i truda, a do pada, samo jedan; a svi mi imamo samo jedan život.

Aktivni realizamRoman "Ljubav ili novac" je objavljen ove godine i već je naišao na veoma pozitivne kritike. Nazvan je kao Aktivni realizam. Zbog slikovitog opisa i same radnje romana, predložen je da se prenese na ekran, odnosno film.

Promocija je održana, 1. maja na Zlatiboru u hotelu "Palisad", gde Slavica Nedeljković tradicionalno održava književne večeri povodom novih romana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track