Bled sredinom juna postaje središte filmskog glamura

Slovenački filmski festival

Bled sredinom juna postaje središte filmskog glamura

Pop kultura -
Predsednik filmskog festivala je poznati glumac Rade Šerbedžija, a organizatori ove godine očekuju 30.000 posetilaca
1 / 2

Alpski gorski biser Bled će u periodu od 16. do 20. juna ugostiti po drugi put Bledski Filmski Festival (BFF). I drugo izdanje festivala, koji se svrstava medju retke festivale s naglašenom notom zaštite okoline, će biti posvećen vodi, pre svega očuvanju, upravljanju i čišćenjuvodnih resursa. Naravno, biće i dobrih filmova, filmskih zvezda i glamura koji ide pod ruku sa njima. Organizatori festivala su u takmičarskom programu pored dugometražnih dokumentarnih filmova, ove godine dodali i program filmova za mlade.Novina je i humanitarna nota festiva. Poslednjeg dan festivala, biće organizovan golf turnir, a sakupljeni novac od turnira će u saradnji s medjunarodnom organizacijom ići ljudima, koji nemaju pristup pijaćoj vodi i sanitarijama.

Foto: Zoran Torbica
Foto: Zoran Torbica

Organizatori festivala su u saradnji sa slovenačkim ronilačkim savezom (SPZ) pripremili i nekoliko eko akcija čiščenja reka, u okviru kojih se očekuje da će biti izvučeno nekoliko tona otpada.Na festivalu će biti emitovano više od 20 filmova, među kojima i svetska premijera dokumentarnog filma o doktoru Arnoldu Rikliju, koji je izmedju ostalog bio i "otac" termalnog turizma u Sloveniji, kao i poseban dokumentarni film posvećen vodama. U okviru festivala biće organizovana i dva okrugla stola na temu voda, na kojima će učestvovati stručnjaci iz Slovenije i drugih zemalja.

Foto: Zoran Torbica
Foto: Zoran Torbica

Poseban pečat festivalu daće i intervuji s evropskim i svetskim zvezdama, koji su popularno nazvani Intervju s pogledom (Interview with the view).U okviru festivala, na Bledu će biti održan i skup Evropske filmske akademije (EFA), koji ima više od 3000 članova. To je prvi put, da će EFA svoj skup održati dva puta zaredom na istom mestu, što je posebno priznanje Bledu i BFF.Predsednik filmskog festivala je poznati glumac Rade Šerbedžija, a sam festival je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora. Organizatori očekuju 30.000 posetilaca festivala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track