Filmovi pretočeni u pozorišne predstave
Foto: Profimedia

23. pozorišni maraton u Somboru

Filmovi pretočeni u pozorišne predstave

Pop kultura -
Na programu je 20 komada uglavnom nastalih na osnovu filmskih scenarija, a među njima su i oni koji su bili inspiracija za filmska ostvarenja

Narodno pozorište Sombor tradicionalno završava sezonu Pozorišnim maratonom, koji je preksinoć otvorila glumica Tanja Bošković.Manifestacija koja okuplja najbolja pozorišta za decu i odrasle iz bivše Jugoslavije održava se već 23. godinu, a ovoga puta posvećena je vezi između filma i teatra.Traje sedam dana- Maraton je obično trajao tri dana i noći, pa smo odlučili da ga produžimo na sedam. Publika će imati priliku da odgleda dvadesetak predstava najboljih u regionu, iz Kopra, Pule, Nove Gorice, Sarajeva, Zagreba, Kikinde, Novog Sada i Beograda. Moto ovogodišnjeg festivala je „Teatar na filmu, film u teatru“, što ukazuje na to da su predstave rađene prema filmskom scenariju, odnosno da smo gledali filmove snimane prema dramskom predlošku određenog dela. Ima mnogo komada za decu jer nam je želja bila da predstavimo velike pozorišne produkcije za mlade - kazao je Mihajlo Nestorović, upravnik Narodnog pozorišta Sombor .Tanja Bošković je zapevala hit iz filma „Balkan ekspres“, a na otvaranju je izveden Šekspirov „San letnje noći“ beogradskog pozorišta „Boško Buha“, koje je u nedelju, pre zvaničnog otvaranja, odigralo i komad za decu „Magareće godine“. Domaćini za krajSomborska publika aplauzom je nagradila Nebojšu Glogovca, koji igra glavnu ulogu, i mlade glumce u modernom čitanju čuvenog klasika, u koji su ubacili i songove iz mjuzikla „Kosa“. Program je nastavljen sinoć izvođenjem nedavno zabranjenog komada u Novom Pazaru „Beton mahala“ dramske trupe „Joj, evo ih ovi“ u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića i predstave „Telma i Luiz“ u režiji Dalibora Matanićaja Istarskog narodnog kazališta iz Pule. Na programu su i „Dogvil“, „Mali mi je ovaj grob“, „Nora Gregor“, „Kauboji“, „Bizarno“, „Crvenkapa“ i „Mala sirena“.Maraton će 20. juna zatvoriti praizvedba teksta Dušana Jovića i Milivoja Mlađenovića „23 u 24“ u režiji Dušana Jovića Narodnog pozorišta Sombor.

SpektaklBESPLATNI KONCERT BAJAGEU okviru pratećeg programa 19. juna u 23 sata na Trgu Kosta Trifković sviraće Bajaga i Instruktori. Koncert je poklon Grada Sombora i Narodnog pozorišta Sombor u čast 23. pozorišnog maratona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track