20. NAGRADA ZA NIČIJE DETE: Filmsko ostvarenje dobilo nagradu za najbolju režiju
Foto: PR

Debitovao

20. NAGRADA ZA NIČIJE DETE: Filmsko ostvarenje dobilo nagradu za najbolju režiju

Pop kultura -
Za mene lično je posebno značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, rekao je reditelj ovog ostvarenja

Ničije dete, debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" nagradu za najbolju režiju. Ovo je dvadeseta nagrada do sad za Ničije dete.

Žiri festivala "Zerkalo", koji se od 9. do 14. juna održao u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Andreja Tarkovskog), je između ostalog u obrazloženju naveo da je Ničije dete "film prema istinitom događaju koji u pravom smislu pokazuje snagu autentičnog autorskog filma."

"Za mene lično je posebno značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, kao i to da je jedan od članova žirija bio i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov", izjavio je povodom nagrade Vuk Ršumović.

Andrej Plahov, selektor festivala, koji je u ime našeg reditelja primio nagradu, izjavio je:

"Ničije dete je film koji možemo, sa izvesnom rezervom, smatrati 'Ivanovim detinjstvom' našeg vremena. U tradiciji Tarkovskog taj film približava subjektivnu autorsku emotivnost, saosećanje sa malim (bez metafore) čovekom, i ciljanu potragu za modernim filmskim jezikom."

Gran pri festivala je dobila kinesko-francuska koprodukcija "Ugao raja", kineskog reditelja Miaojan Žanga (Miaoyan Zhang).

Samo dan pre proglašenja nagrade u Rusiji, "Ničije dete" je glasovima publike pobedilo i na 8. Festivalu mediteranskog filma u Splitu.

"Ničije dete" nagrađeno je visokom ocenom 4.8 od mogućih 5.0, a posebnim ovacijama pozdravljena je i video poruka glavnog glumca Denisa Murića, koji je, kako se kaže, "maestralno odglumio dečaka kojeg su u šumi odgajili vukovi."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track