(VIDEO) BOLEK I LOLEK: Simpatična braća koja su obeležila mnoga detinjstva
Foto: Jutjub

Da li ih se sećate?

(VIDEO) BOLEK I LOLEK: Simpatična braća koja su obeležila mnoga detinjstva

Pop kultura -
Jedan je crn i visok, drugi nizak, okruglast, retke razbarušene kose. Oni su Bolek i Lolek, dva brata, jedan spretan, drugi smotan. Ujedno su najslavniji poljski crtani junaci, uz koje su odrastale mnoge generacije

Najpoznatije poljske crtane likove, dvojicu braće, tvorac Nehrebecki osmislio je po karakterima svojih sinova. Ovaj crtani film prvi se put pojavio 1964. godine.

Jedan je crn i visok, drugi nizak, okruglast, retke razbarušene kose. Oni su Bolek i Lolek, dva brata, jedan spretan, drugi smotan. Ujedno su najslavniji poljski crtani junaci, uz koje su odrastale mnoge generacije.Bolek i Lolek su deminutivi imena Boleslav i Karol, a temelje se na stvarnim likovima, sinovima autora crtanog Vladislava Nehrebeckog. Uz njega, na filmovima su radili i Alfred Ledvig i Lešek Meh.

Ovaj crtani film prvi put se pojavio 1964., nakon čega je u sedeće 22 godine napravljeno oko 150 kratkih epizoda i još dva dugometražna filma. Lolek i Bolek su progovorili u filmovima iz 1980-ih, pred svoj završetak 1986., dok su pre toga bili nemi.

Ovaj najpopularniji poljski crtani film svih vremena s mnogo je uspeha prikazivan u zemljama istočne Evrope, ali i u Francuskoj, gde se zvao “Bolesław et Karol” i u Engleskoj, kao “Jym & Jam” ili “Bennie and Lennie”.U Poljskoj, njihovoj rodnoj zemlji, nekoliko gradskih ulica nosi njihova imena, dok je 2012. godine spomenik koji ih prikazuje podignut u Bjelsko Bjali, gde je studio animiranih filmova u kom su stvarali filmove o ova dva legendarna mališana.

Prisetimo se Loleka i Boleka i njihovih nezgoda:

http://www.youtube.com/watch?v=yiiULpdnVrY

(Nostalgicno.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track