ZVUČI NEVEROVATNO: Evo u kojem gradu dobijete platu iako nigde ne radite
Foto: Profimedia

Eksperiment

ZVUČI NEVEROVATNO: Evo u kojem gradu dobijete platu iako nigde ne radite

Pop kultura -
Cilj je omogućiti ljudima da izaberu fleksibilniju radnu satnicu u manje strogo određenom društvu, što bi im ostavilo više vremena za učenje, volontiranje i brigu o sebi i drugima

U holandskom gradu Utrehtu sprovešće se eksperiment koji će utvrditi da li društvo može da bude funkcionalno sa jednakim dohotkom svih.

Gradska uprava u saradnji s lokalnim univerzitetom pokušaće da odredi da li funkcioniše koncept "osnovnog dohotka" i u stvarnom životu, a eksperiment bi trebalo da počne nakon letnjeg odmora. Osnovni dohodak je univerzalni i pokrivao bi životne troškove.

Cilj je omogućiti ljudima da izaberu fleksibilniju radnu satnicu u manje strogo određenom društvu, što bi im ostavilo više vremena za učenje, volontiranje i brigu o sebi i drugima. Holandija je zemlja u kojoj netradicionalni radni uslovi nisu ništa neobično.

Na primer, ima najviši procenat privremeno zaposlenih u celoj EU – čak 46.1 odsto. Gradski opštinski radnik zadužen za rad i prihode Viktor Everhart izjavio je za “DeStad Utrecht”:

"Naši podaci pokazuju da ima manje od 1,5 odsto zloupotreba socijalne pomoći, ali pre nego što uopšte i uđemo u rasprave o tome treba li uvesti osnovni dohodak ili ne, prvo treba proveriti da li on uopšte da deluje", kaže Viktor.

Cilj je otkriti šta će se dogoditi ako neko dobija određenu svotu novca mesečno bez ikakvih pravila i kontrola. Hoće li ostati da sedi pasivno kod kuće ili će davati doprinos okolini.

(Avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track