OSTALI I BEZ VODE: Evo zašto su se Dubrovčani pobunili protiv Slavice Ekleston
Foto: Damir Dervisagic

Ne zna šta je kućni red

OSTALI I BEZ VODE: Evo zašto su se Dubrovčani pobunili protiv Slavice Ekleston

Pop kultura -
Bivša supruga Bernija Eklestona je kupila dve kuće, a ovih dana se užurbano radi na renoviranju. Radovi usred sezone izazvali su burne reakcije komšija...

Mato Kusalo prodao je bivšoj supruzi vlasnika Formule 1 Slavici Ekleston, navodno za oko 3 miliona evra, dve kuće u uvali Zaton kod Dubrovnika. Obe kuće su sagrađene bespravno, s time da je ona veća legalizovana deset godina posle gradnje, a manja ni danas nema građevinsku i lokacijsku dozvolu. Usred turističke sezone traje uređenje celog poseda, zbog čega su prijavama i peticijama reagovale komšije, Mesni odbor Zatona, Hrvatske ceste...

Građevine bez dozvola

Bivša supruga Bernija Eklestona, u Dubrovniku je kupila dve kuće, a ovih dana se užurbano radi na renoviranju. Trebalo bi da budu postavljeni trotoari i, navodno, žardinijere za cveće ispred vile.

Radovi usred sezone izazvali su burne reakcije komšija koji su se obratili svima, od Mesnog odbora do Hrvatskih cesta, tražeći da se razjasni šta će i kako biti napravljeno. Tako Slavicu Ekleston, koja još nije kročila na posed i počela s preuređenjem vile, što priprema njen švajcarski arhitekta, čeka u Dubrovniku vruća dobrodošlica.

Slavica i Berni Eklston, Foto: Profimedia
Slavica i Berni Eklston, Foto: Profimedia

Naime, dosadašnji vlasnik Mato Kusalo, čija porodica živi u Americi, je sagradio na svom posedu u Zatonu i drugu kuću 2012. godine, ali bez dozvola. Na mestu garaže, koja je takođe bila bespravno sagrađena, podignuta je kuća doslovno preko noći, a objekt nije do današnjeg dana legalizovan. Sada porodica Kusalo uređuje i ulaz u posed koji vodi do samoga mora, a dozvola od Hrvatskih cesta stigla je isti dan kada su počeli i radovi.

Radnici probušili vodovodnu cev

Da nesreća bude gora, pukla je i cev pa tako Zaton nije imao vode nekoliko dana, što je dovelo do velikih problema i u radu kultnog restorana Gverović.

Advokat Mesnog odbora Zatona, Nikša Milošević, kaže nam da je neuobičajeno da se takvi radovi rade usred leta kada je u Dubrovniku turistička sezona u punom jeku.

“Radi se ispred kuće gospođe Ekleston čiji je vlasnik donedavno bio Mato Kusalo. Odmah sam pozvao našeg komunalnog inspektora da proveri o čemu se radi i izašao je na teren. Radilo se kompresorom, bili su korićeni bageri, a to nije dopušteno u ovo vreme.”

Milošević kaže da su radnici probili i cev za vodu, što je izazvalo velike probleme u celom kraju.

“Ne znam koja je bila žurba da se baš sada počne s tim radovima”, govori advokat Mesnog odbora, uz napomenu kako on lično nema ovlašćenja da preduzme bilo šta da se radovi zaustave ili odlože za kasnije. Dosad se na ulazu u posed Kusalovih na Jadranskoj magistrali moglo i povremeno parkirati ili zaustaviti automobil, a ubuduće, kada radovi budu završeni, to neće biti moguće.

Utiče na saobraćaj

“Problem je i to što se više neće moći zaustavljati taksi i ne bi trebalo nikome biti dopušteno da na taj način uzurpira javni prostor”, kažu komšije Slavice Eklestone koji tvrde da će meštani Stikovice, Vrbice i Lozice, koji su ostali bez vode, morati da plate popravku.

Nešto pomirljiviji je Igor Gverović, vlasnik restorana na samoj obali, u koji zalaze najprestižniji turisti i gosti Dubrovnika.

Slavica i Tamara Eklston, Foto: Profimedia
Slavica i Tamara Eklston, Foto: Profimedia

“Probili su cev, ali su je ubrzo i popravili”, kaže, ne ističući da restoran jedno vreme nije mogao normalno da radi.

I glavna kamena kuća koju je kupila Slavica Ekleston dugo nije imala dozvole. Sagrađena je 1989., da bi je Mato Kusalo legalizovao deset godina kasnije. Ispred kuće je stari bor koji zaklanja pogled s morske strane, a i celom posedu daje hlad. Pretpostavlja se da će ga sačuvati i švajcarski arhitekta pod čijim bi nadzorom trebalo da počnu radovi na obnovi obe kuće koje je kupila Slavica.

Pretpostavlja se da će gospođa Ekleston oko 15. avgusta stupiti na posed. Kada je s arhitektima dogovarala preuređenje pre mesec dana, Slavica sa komšijama nije kontaktirala, niti ih je upoznala s time šta će raditi.

Foto: Beta
Foto: Beta

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track