SUPERMENOVA KLETVA NAJVEĆI MIT HOLIVUDA: Prokletstvo uloga natčoveka!
Foto: Profimed

Misterije i zavere: Glumili su nepobedivog čoveka od čelika, pa zbog toga stradali!

SUPERMENOVA KLETVA NAJVEĆI MIT HOLIVUDA: Prokletstvo uloga natčoveka!

Pop kultura -
Glumci Džordž Rivs i Kristofer Riv doživeli su tragičnu sudbinu, pa se pojavilo verovanje da svi oni koji obuku čuveni plavo-crveni kostim stradaju pod misterioznim okolnostima

Kristofer Riv, čovek koji je u četiri filma glumio prvog i najčuvenijeg kostimiranog superheroja Supermena, ubedio je svet da čovek može da leti.A onda je 27. maja 1995. godine pao s konja i završio u kolicima, paralizovan od vrata nadole. Svi su se odmah setili da je tragična sudbina pogodila i druge glumce koji su obukli plavo-crveni kostim sa slovom S na grudima, pa je priča o Supermenovoj kletvi počela da se širi.I kako su novine izveštavale o tužnim sudbinama glumaca koji su igrali „čoveka bržeg od metka i snažnijeg od lokomotive“, priča o Supermenovoj kletvi postajala je sve popularnija i prihvaćenija.Početak legende- Sve je počelo sa Džordžom Rivsom, koji je glumio Čoveka od čelika u filmu i seriji „Avanture Supermena“ pedesetih godina prošlog veka. On je postao žrtva takozvane Supermenove kletve kad je u 45. godini umro pod misterioznim okolnostima. Njegova smrt proglašena je samoubistvom, ali mnogi istražitelji veruju da je u stvari ubijen. Do danas mnogi glumci koji su glumili Poslednjeg sina Kriptona postali su žrtve te kletve, pa se mnogi ljudi pitaju da li ista sudbina čeka i glumca Henrija Kavila, koji je glumio Supermena u filmu „Čovek od čelika“, a ponoviće ulogu i u filmu „Supermen protiv Betmena: Rađanje pravde“ - piše publicista Rebeka Savastio.Čini se da glumci koji su obukli čuveni kostim, dodaje ona, ili na televiziji ili na velikom platnu nemaju srećnu sudbinu.

Kobni kostim... Džordž Rivs
Kobni kostim... Džordž Rivs

Sudbina bebe- Većina glumaca koji su igrali Supermena umrla je ubrzo nakon završetka karijere slavnog borca za pravdu, a neki od njih stradali su veoma mladi i pod bizarnim okolnostima. Nedugo pošto je Džordž Rivs preminuo, glumac Kvigli, koji je igrao Kal-Ela kao bebu koju roditelji s Kriptona šalju na Zemlju, stradao je od posledica zloupotrebe rastvarača u 14. godini. Glumac Bad Kolijer prošao je samo malo bolje. On je davao glas Supermenu u crtanim filmovima četrdesetih i šezdesetih godina. Samo tri godine po završetku snimanja preminuo je od retkog poremećaja krvotoka - piše Savastio.Slična sudbina zadesila je i prvog glumca koji je glumio Supermena - Kirka Alina. Najčuveniji filmski Supermen Kristofer Riv glumio je Čoveka od čelika skoro 10 godina.- Njegovi obožavaoci bili su šokirani kad je 1995. doživeo tešku nesreću na jahanju, zbog koje je ostao paralizovan. Lekari nisu znali hoće li uspeti da preživi, ali su pokušali sve da ga spasu. Ipak, život u kolicima ga je mnogo koštao jer je čas patio od upale pluća, čas je imao trombove u krvi. Od posledica te povrede je i preminuo 2004. godine - piše Savastio.

Proveo poslednje dane u kolicima... Kristofer Riv
Proveo poslednje dane u kolicima... Kristofer Riv

Neki se provukli
Poslednji sin Kriptona... Kirk Alin
Poslednji sin Kriptona... Kirk Alin

Kirk AlinALCHAJMEROVA BOLESTAmerikanac mađarskog porekla Džon Fego ili Kirk Alin (1910-1999) prvi je glumac koji je igrao slavnog Supermena na velikom platnu. Kostim je obukao u više delova serijala o Čoveku od čelika i bio je toliko popularan u toj ulozi da, pošto je okačio crveni plašt o klin, nije mogao da nađe novu ulogu jer su ga svi povezivali samo s Poslednjim sinom Kriptona. Novu ulogu dobio je u vreme snimanja čuvenog Supermena 1978, gde je glumio oca Lois Lejn. Već tada je patio od Alchajmerove bolesti, koja mu je uništila život.

Bad kolijerNAGLA SMRTBad Kolijer ili Klejton Džonson Hirmans (1908-1969) možda nikad nije obukao plavo-crveni kostim Čoveka od čelika, ali je na radiju i u nekoliko animiranih filmova bio taj koji je glumio Klarka Kenta/Supermena. Upravo on je smislio čuvenu rečenicu koju Klark Kent izgovara pre nego što strgne odelo sa sebe: „Ovo je posao... Za Supermena!“ Kolijer je prvi put davao glas Supermenu 1941-1943. A onda se tom poslu vratio 1966. tokom snimanja crtaća „Nove avanture Supermena“. Tri godine kasnije nađen je mrtav. Razlog smrti bili su srčani problemi koje je imao.

Li Džon KvigliSTRADALA I BEBA SUPERMENSupermena, ali kao bebu koju roditelji šalju s Kriptona, glumio je mladi Britanac Li Džon Kvigli (1976-1991). Svoju prvu i jedinu ulogu odigrao je kao sedmomesečno dete. Međutim, ta uloga u jednom od najskupljih filmova tog vremena nije mu donela sreću. Samo nekoliko godina posle pojave na velikom platnu, njegovi roditelji su se razveli i ostavili su ga da živi s dedom i babom. U tekstovima o njemu navodi se da su ga često zadirkivali jer je bio najmlađi Supermen ikad, ali on se okrenuo korišćenju rastvarača, koji su ga i ubili 1991. godine.

Džordž RivsMISTERIOZNO (SAMO)UBISTVOPre filma Ričarda Donera iz 1978, najpoznatiji Supermen bio je Džordž Rivs (1914-1959). Tu ulogu dobio je za film „Supermen i čovek-krtica“ iz 1951, a zatim u serijalu „Supermenove avanture“. Kad je završio sa Čovekom od čelika, nije mogao da nađe novu ulogu, a 16. juna 1959, samo nekoliko dana pred svoje venčanje, ubio se. Mnogi veruju da je zapravo ubijen jer je imao aferu sa ženom svog producenta, što je izazvalo brojne teorije zavere. Međutim, postoji i teorija da se zaista ubio, ali tako što je u jednom trenutku pomislio da je zaista Supermen i da može da leti, pa je skočio kroz prozor.

Kristofer RivPAD S KONJA I SMRTKristofer Riv (1952-2004) glumio je Supermena u četiri filma, od kojih su neki dobijali i najviše nagrade, a neki bili kritikovani kao izuzetno loši. Kad je obukao plavo-crveni kostim, bio je nepoznati glumac, da bi zatim stekao svetsku slavu. Međutim, planetarna popularnost loše se odrazila na njegove poslovne prilike, jer niko nije hteo da filmskom Supermenu da drugačije uloge. Međutim, nesreća je nastavila da ga prati, pa je 27. maja 1995. doživeo tešku nesreću na jahanju i završio u kolicima s teškim povredama kičme. Te povrede dovele su i do njegove smrti skoro devet godina kasnije.

Sigel i ŠusterTVORCI ŽIVELI U BEDITvorci Supermena Džeri Sigel i Džo Šuster takođe se smatraju žrtvama kletve. Oni su prava na Kal-Ela prodali, pa uprkos tome što je on bio mnogo popularan i zaradio ogromne pare, oni ih nisu videli. Uprkos sudskim pokušajima da vrate prava na najpoznatijeg superheroja, dugo nisu mogli da zarade ništa, pa je Šuster morao da radi kao kurir. Kad je doneo paket u zgradu kompanije D, koja je objavljivala strip o Supermenu, dali su mu 100 dolara i rekli da kupi novi kaput i nađe novi posao. Tek pred objavljivanje filma 1978, javna kampanja urodila je plodom i dobili su po 20.000 dolara godišnje nadoknade. Šuster je umro 1992, a Sigel 1996. godine.

SaradniciSTRADALI MARLON BRANDO, RIČARD PRAJOR, MARGOT KIDER...Osim onih koji su obukli plavo-crveni kostim, prema holivudskom mitu, filmovi o Supermenu nisu doneli sreću ni sporednim glumcima. Tako se žrtvama kletve smatraju i komičar Ričard Prajor, koji je tri godine po snimanju Supermena 3 dobio multiplu sklerozu, glumac Marlon Brando, koji je glumio Supermenovog oca, i u to vreme je njegov sin ubio čoveka, Margot Kider, filmska Lois Lejn, kojoj je otkriven bipolarni poremećaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track