SRBI RASTURILI NA FESTIVALU U PULI: Apsolutna dominacija u Hrvatskoj!

Briljirali

SRBI RASTURILI NA FESTIVALU U PULI: Apsolutna dominacija u Hrvatskoj!

Pop kultura -
Tri Zlatne arene osvojilo „Ničije dete“, publika najviše glasala za „Bićemo prvaci sveta“, a međunarodni žiri nagradio priču o srpskim srednjoškolcima „Pored mene“

Filmovi iz Srbije apsolutni su pobednici 62. izdanja Pulskog filmskog festivala!Tri Zlatne arene u glavnom takmičarskom programu osvojio je film „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, prema glasovima publike najbolje ostvarenje je „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića, a prema oceni međunarodnog žirija, laureat je „Pored mene“ Stevana Filipovića. Domaćini su ipak glavnu nagradu dodeli hrvatskom filmu „Zvizdan“ Dalibora Matanića, koji je priča o ljubavi između Hrvatice i Srbina, zapaženu ulogu u njemu tumači Mira Banjac, a finansijski ga je pomoglo srpsko Ministarstvo kulture. Iako su Hrvati godinama pokušavali da od Pule naprave festival hrvatskog filma, povratkom učesnika iz bivše Jugoslavije ponovo je prisutna dominacija srpskih glumaca i reditelja.

Ršumovićevom debitantskom delu pripale su Arene za najbolji film i najbolju režiju, a mladom Denisu Muriću za najboljeg glumca u okviru selekcije „Hrvatski film - manjinska koprodukcija“. Nagradu publike Zlatna vrata Pule, s prosečnom ocenom 4,85 od mogućih pet, osvojio je film „Bićemo prvaci sveta“, koji govori o osvajanju prve zlatne medalje za Jugoslaviju na SP u košarci.„Pored mene“ osvojio je Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film kao učesnik takmičarskog međunarodnog programa. Žiri je odabrao naš film kao pobednika pored već nagrađenih „Jastoga“, „Iz nekog neobjašnjivog razloga“ i „600 milja“.

Ljubivoje RšumovićOČEKIVAO SAM POBEDU SVOG SINAReditelj filma „Ničije dete“ Vuk Ršumović nije bio dostupan za komentar, ali je njegov otac Ljubivoje, slavni pisac za decu, bio raspoložen za priču.- Već se neko vreme predstavljam kao tata Vuka Ršumovića. Pobeda u Puli nije za mene iznenađenje. Nisam očekivao baš tri nagrade, za režiju, film u celini i glumu - istakao je za Kurir Ljubivoje Ršumović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja