(FOTO) OD KORSETA DO GOLOTINJE: Kako se menjao pojam seksepila u poslednjih 100 godina
Foto: Profimedija

Evolucija

(FOTO) OD KORSETA DO GOLOTINJE: Kako se menjao pojam seksepila u poslednjih 100 godina

Pop kultura -
Vremena se menjaju, pa tako i modni trendovi i shvatanje lepote. Jednog trenutka svi lude za mršavicama, a nedugo potom obline se vraćaju u modu

Kako definisati seksepil? U svakom slučaju, zavisi od toga kada postavljate to pitanje. Ideal seksepila drastično se menjao tokom poslednjeg veka favorizujući povremeno “mršavice”, a povremeno žene bujnih oblina, ponekad blede poput porcelana, a ponekad preplanule “Amazonke”. Seksepil je nekada mogao da vas košta i pravilnog disanja, budući da je početkom 20. veka kruti korset bio obavezan odevni predmet koji se tako usko stezao, da je za njegovo oblačenje obično bio potreban još jedan par ruku.

Korset je davao iluziju tela oblika peščanog sata, koji je tada bio izuzetno seksepilan, iako je i sama reč tada bila veliki tabu. Najpopularniji bio je izgled “Gibson devojke”, odnosno onaj sa ilustracija Čarlsa Dejna Gibsona.

Glumci Lesli Stajls i Kamil Kliford, Foto Profimedia
Glumci Lesli Stajls i Kamil Kliford, Foto Profimedia

Model Gibsonove devojke kakve je crtao Čarls Gibson, Foto: Profimedia
Model Gibsonove devojke kakve je crtao Čarls Gibson, Foto: Profimedia

Stvari su se menjale već od 1910. pa je šminka počela da dobija sve više na važnosti. Maks Faktor otvorio je prvu prodavnicu, a njegove pudere koristile su neke od najvećih glumica. Judžin Rimel izmislio je maskaru, a Mejbilin počeo da prodaje sličan proizvod za obrve 1917. Međutim, nošenje šminke i dalje su mnoge žene odbacivale kao suviše “slobodno” isticanje lepote.

Već dvadesetih godina šminka je postala ne samo prihvatljiva, nego i poželjna, a cenio se porculanski ten. Devojke više nisu težile obliku tela koji podseća na peščani sat, nego pomalo “dečačkoj” figuri, a većina je čak povezivala grudi, kako bi delovale vitkije.

http://nitratediva.tumblr.com/post/114448977069/joan-crawford-in-grand-hotel-1932

Tridesetih su se nešto punije figure vratile u modu, ali ne u starom obliku, budući da su žene i dalje naginjale “muževnom” izgledu.

Džoan Kroford, Foto: Profimedia
Džoan Kroford, Foto: Profimedia

Prateći trendove glumice Džoan Kraford, dame su kupovale haljine i košulje sa našivenim naramenicama i nosile su jarko crvene karmine. Trend naramenica nastavljen je i u četrdesetim, a volela ga je i Ketrin Hepbern.

Ketrin Hepbern, Profimedia
Ketrin Hepbern, Profimedia

S krajem Drugog svetskog rata, moda se ponovo okrenula ženstvenosti. Nosili su se visoki pojasevi, a ideal figure bile su Pinup devojke.

Krajem četrdesetih Frederik Melindžer osmislio je i grudnjak sa sunđerastim korpama, a nedugo potom i čuveni “push up”. Grudi su odjednom dobile zaobljeniji prirodniji izgled, a žene su bez obzira na urođene “atribute” mogle da dodaju malo “začina” svom svakodnevnom izgledu.

Ta inovacija vratila je figuru peščanog sata na velika vrata, a proslavili su je Merilin Monro i Grejs Keli.

Grejs Keli, Foto: Profimedia
Grejs Keli, Foto: Profimedia

Šezdesetih su konačno noge došle u prvi plan, a bikiniji stekli ogromnu popularnost, budući da se veliki broj žena osmelio da konačno pokaže nešto više kože.

Brižit Bardo, Foto: Printscreen
Brižit Bardo, Foto: Printscreen

Model Tvigi tada je inspirisala ogroman broj dama da smšaju, a cenio se vretenast, gotovo dečački izgled.

Tvigi, Foto: Profimedia
Tvigi, Foto: Profimedia

Tvigi, Foto: Profimedia
Tvigi, Foto: Profimedia

Sedamdesetih to nije bilo dovoljno. Visoke standarde postavila je lepa glumica Fara Fosit sa zdravim i snažnim telom, koje je bilo ikona seksualne revolucije.

Fara Fosit, Foto: Profimedia
Fara Fosit, Foto: Profimedia

Žene tog vremena oblačile su se u skladu sa trendovima koje je lansirala Dajen fon Furstenberg, dizajnerka čuvene haljine na preklop. Iako se osamdesetih trend nastavio, moda je dobila i sportsku dimenziju, jer su časovi aerobika bili izuzetno popularni.

http://xclairdelune.tumblr.com/post/18529664566

Devedesetih se ideal seksepila podelio na dva puta.

http://unpoly.tumblr.com/post/123901121227/kate-moss-for-calvin-klein-by-patrick

Na jednom su bile tanane manekenke poput Kejt Mos, a na drugom lepotice bujnog poprsja poput Pamele Anderson.

Od 2000. nadalje, zvezde poput Britni Spirs i Kristine Agilere nametnule su trend ravnog stomaka i plitko sečenih farmerica. Sve više mladih dama probušilo je pupak, a preplanuli izgled kože bio je obavezan.

Britni Spirs, Foto: Profimedia
Britni Spirs, Foto: Profimedia

Takođe, 2001. prvi put je na televiziji emitovana revija Victoria’s Secret veša, sa predivnim modelima koje su ženama postavili visoke standarde.

Viktorijini Anđeli, Foto: Profimedia
Viktorijini Anđeli, Foto: Profimedia

Iako je mršavost bila moderna do 2010. od te godine ponovo su se “vratile” obline, a i danas ih promovišu Bijonse i Kejt Apton.

(Dejli Mejl/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track