Alfred Hičkok bi danas napunio 116 godina: Ovih osam stvari niste znali o njemu (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Genije ili manijak

Alfred Hičkok bi danas napunio 116 godina: Ovih osam stvari niste znali o njemu (FOTO, VIDEO)

Pop kultura -
Znate li kako je naterao svoje glumačke zvezde da budu onako uverljive kada vrište zbog noža ili napada ptica? Znate li šta je govorio o glumcima? Saznajte u ovom tekstu više o besmrtnom majstoru filma

Da je nekim čudom ostao živ do danas, Alfred Hičkok bi napunio - 116 godina.Hičkok je po mišljenju mnogih najuticajniji filmski radnik svih vremena i, piše Newsweek.rs svakako jedan od najvećih reditelja u istoriji filma. Rodonačelnik horora i psihološkog trilera, uspeo je da do dana današnjeg svojim filmovima izaziva jezu. Poznat po tome što se pojavljivao u svakom svom filmu, u gotovo šest decenija dugoj i bogatoj karijeri režirao je više od 50 filmova, od koji je 16 imalo nominacija za Oskara.1. PORODICA IZVOR MORBIDNOSTI Veoma strogi roditelji Alfreda Hičkoka svojim ponašanjem i neprimerenim kaznama značajno su doprineli tome da filmski genije kasnije postane kralj horora. Opšte je poznato da je svakodnevno morao u stavu mirno da podnosi izveštaj svojoj majci o tome šta je radio od jutra. Ako nešto ne bi bilo po volji njegovoj mami, kažnjavali su ga (između ostalog) beskrajnim stajanjem u ćošku. Otac, kog je Hičkok opisivao kao nervoznog čoveka, ga je jednom prilikom poslao u policijsku stanicu sa porukom, a kada je načelnik pročitao papirić koji je doneo, zaključao je Alfreda u ćeliju uz upozorenje: "To je ono što se dešava lošim dečacima".

http://www.youtube.com/watch?v=t3YJcW2UQiw
2. UZORI

"Mislim da bi moji filmovi bili mnogo drugačiji da nisam upoznao njegovo delo. Ne bih da zvučim neskromno, ali ne mogu da ne uporedim ono što sam želeo da kažem svojim filmovima s onim što je Po želeo da poruči svojim delima. Potpuno neverovatna priča je ispričana izuzetno logično, tako da vam se čini da bi ista stvar sutra mogla da se dogodi i vama", govorio je Hičkok.3. STRAHOVI Kao i sve poznate zvezde Holivuda, a Hičkok je bio u pravom smislu reči - baš to, ovaj fantastični filmski reditelj imao je dve fobije: od policajaca i od - jaja. "Moja žena zna da se ja prosto oduzmem kada vidim policajca na ulici. Ne umem ništa da progovorim", rekao je jednom prilikom Hičkok. Zbog toga, navodno, nikad nije imao vozačku dozvolu: čisto da ne bi napravio glupost kada policajac pokuša da ga zaustavi. Ta fobija je razumljiva s obzirom na epizodu iz detinjstva. Ipak, druga velika fobija bila je teško objašnjiva. "Jaja su grozna stvar. Da li ste videli ikad išta gadnije od razbijanja ljuske jajeta i prolivanja njegove žute tečnosti? Krv je vesela, crvena, žumance je žuto i gadno. Nikada ga nisam probao", priznao je Hičkok. 4. ODNOS SA ŽENOM Alma Revil koja je rođena samo dan nakon Hičkoka u istom delu Londona, pratila je majstora psiholoških trilera i rodonačelnika horora u stopu ceo život.

Alfred i Alma Hičkok
Alfred i Alma Hičkok

Neugledna, ali zadužena za njegov uspeh, Alma je sa Alfredom razvila posebnu vrstu odnosa. Zahvaljujući njenoj gotovo fanatičnoj odanosti, Hičkok joj je poverio sve poslove vezane za njegovu karijeru: Alma je pročitala svaki scenario, ispratila svaki budžet, bila je organizator svega čime se on bavio, a za to je bila i dobro plaćena, jer je u svakom Hičkokovom filmu bila potpisana kao savetnik. Ono što je Alfredu Hičkoku bilo bitno u životu sa ženama bilo je "da se dobro jede, dobro pije, i spava". Poznat je i njegov citat: “Srećno oženjen je samo onaj čovek koji razume svaku reč koju njegova žena nije rekla.”5. FILMOVI Hičkok je gledao na filmove kao na "život sa isečenim dosadnim delovima". Snimio je više od 50 filmova. Iako navodi da je karijeru počeo sa ostvarenjem o Džeku Trboseku (1927), Hičkok je snimio dva filma pre toga: Belu senku 1923 koja je ležala decenijama u šupi u gradu Hejstings, a potom i melodramu Vrt zadovoljstva (1925). Najpoznatija ostvarenja su mu Ucena (koji je snimio u Britaniji), Čovek koji je previše i 39 koraka.

Krajem tridesetih godina seli se u Holivud, gde snima Rebeku za koju je 1940. dobio Oskara. Pedesete godine 20. veka ostaće zapamćene kao godine najvećih uspeha slavnog reditelja: Nazovi M radi ubistva, Drž'te lopova, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Sever - severozapad i Psiho nastali su u tom periodu.

http://www.youtube.com/watch?v=HjI1Of2lfhs
6. IZGUBLJENI FILMOVI

Planinski orao bio je crno-beli nemi film snimljen 1927. godine u englesko-nemačkoj produkciji. Film je sniman na lokacijama u austrijskom Tirolu, pri čemu je ekipa trpela stalna kašnjenja i druge probleme izazvane vremenskim prilikama. Postoji još jedan Hičkokov film koji nikad nije prikazan - a koji je dokumentarne prirode. U njemu je majstor horora bio supervizor. 7. HIČKOK I GLUMICEOvaj reditelj važio je kao pedantan, uvek besprekorno obučen čovek koji je na snimanja dolazio u odelu, s kravatom. Međutim, njegov odnos prema glumcima nije bio tako besprekoran. Jednom prilikom izjavio je da zavidi Voltu Dizniju koji "svoje glavne junake može da zgužva, pocepa". Njegov citat da nikad nije "rekao da su glumci stoka, nego da ih treba tretirati kao stoku" ostao je zabeležen kao jedan od najgorih koji je upućen prema holivudskim zvezdama.

Alfred Hičkok i Grejs Keli
Alfred Hičkok i Grejs Keli

Bio je opsesivno vezan za plavuše koje su tumačile glavne uloge u njegovim filmovima, a da bi iz njih izvukao najuverljivije uloge, imao je običaj da se služi morbidnim trikovima:

Alfred Hičkok i Kim Novak
Alfred Hičkok i Kim Novak

Dženet Li, koja je igrala u njegovom filmu Psiho doživela je da joj u kadu u kojoj se kupa (u vreme legendarne scene ubistva) ubaci zmiju kako bi što uverljivije vrištala. Tipi Hedren, zvezda Ptica morala je da preživi napad pravih ptica tokom snimanja, od kojih je jedna za milimetar promašio njeno oko.

Film Ptice
Film Ptice

Mnogo godina kasnije, kada je na zapadu počelo sve glasnije da se priča o seksualnom uznemiravanju, Tipi Hedren je otvoreno progovorila da je samo jedna od glumica kojoj je Hičkok uništio karijeru svojom posesivnošću. 8. HIČKOKOVI CITATI Majstor psiho-trilera ostao je upamćen što je održao najkraći govor na dodeli jedne filmske nagrade: "Hvala" je bilo sve što je rekao na dodeli jedne od poslednjih nagrada. Ipak, Hičkok ne bi bio Hičkok da nisu zabeležene još neke od njegovih izjava:

http://www.youtube.com/watch?v=lCxR7dlavwg
Newsweek.rs Hičkokov film koji nikad nije prikazan: Najjezivije scene Holokausta skrivene od javnosti (VIDEO) Mani Holivud: Indijske filmske zvezde zarađuju astronomski Kraj Avala filma: Na doboš ode kuća u kojoj su holivudske i domaće zvezde stajale pred kamerom (FOTO) Godzila dobila japansko državljanstvo (FOTO) Pogledajte kako je izgledao najpoznatiji lav u filmskoj istoriji (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track