POSLEDNJI ZBOGOM LEGENDI: Sahranjen Boris Aranđelović, pevač grupe Smak!
Foto: Dami

Kragujevac

POSLEDNJI ZBOGOM LEGENDI: Sahranjen Boris Aranđelović, pevač grupe Smak!

Pop kultura -
Borisu nikada nije bio problem da izvuče maksimalne tenorske lage, nikada nije učio pevanje, svirao je gitaru, ali nikada nije hteo da postane rok zvezda. On je prirodno osećao muziku, a "Smak" je za njega bio svetinja, rekao je Točak

Boris Aranđelović, pevač grupe Smak sahranjen je na kragujevačkom groblju u Beloševcu. Porodica, kolege, prijatelji i obožavaoci oprostili od velikog muzičara koji je preminuo u sredu, 27. avgusta, u 67. godini života, nakon duge i teške bolesti u bolnici u Roterdamu u Holandiji, gde je godinama živeo.

Rok kritičar Peca Popović, rekao je da "umetnost zapravo nije ništa više nego beskrajna priča o odlascima", dodajući da "ono što je san za duh, to je rokenrol za život".

Ja bih da govorim o šumadijskom vitezu, krstašu mnogih pohoda, nesebičnih žrtava i neizbrisivih avantura. Ja bih o onom vrisku u pesmi "Satelit", o ljubavi u "Crnoj dami", bolu "Bluza u parku", testamentu i apelu u "Dairama", rekao je Popović.

On je dodao da govori o potpuno drugačijem pevaču, po boji glasa, interpretaciji u njegovim registrima i ljudskoj meri, jednostavnostima i jedinstvenostima koje izdvajaju Borisa Aranđelovića od svih velikih pevača jugoslovenskog roka do koga smo tako držali.

Radomir Mihailović Točak, osnivač "Smaka", rekao je opraštajući se od svog dugogodišnjeg saradnika, da je "Boris na koncertima bio vrlo ozbiljan, čak povučen".

Borisu nikada nije bio problem da izvuče maksimalne tenorske lage, nikada nije učio pevanje, svirao je gitaru, ali nikada nije hteo da postane rok zvezda. On je prirodno osećao muziku, a "Smak" je za njega bio svetinja, rekao je Točak, prenosi N1.

Jednog od najboljih vokala jugoslovenske rok scene publika će pamtiti po hitovima "Šumadijski bluz", "Crna dama", "Ulazak u harem", "Ljudi nije fer", "Perle", "Bluz u parku", "Daire" i mnogim drugim.Rođen je 13. oktobra 1948. u Kragujevcu, a član "Smaka" postao je 1973. godine.

Poslednjih 25 godina živeo je u Holandiji, a nastupao je u obnovljenoj, originalnoj postavi "Smaka" na koncertima u "Kombank areni" 2012. i ove godine, 20. juna, na beogradskom Ušću. To je bio i poslednji koncert koji je otpevao u karijeri

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track