MUZIKA I TEHNOLOGIJA: Sarajevski roker objašnjava koliko kompjuterizacija utiče na kvalitet muzike

The Last Location

MUZIKA I TEHNOLOGIJA: Sarajevski roker objašnjava koliko kompjuterizacija utiče na kvalitet muzike

Pop kultura -
Kako se muzika menja sa razvojem tehnologije i kako to utiče na nas, otkrio je gitarista jednog rok sastava

Moderna tehnologija je uspela da zameni čoveka u mnogim stvarima. Neki kažu da je to olakšavajuće ali neki smatraju i da je mnogo loše za budućnost.

Gitarista Muhamed Latić iz Sarajevskog rok benda "The Last Location" progovorio je o tome koliko je kompjuterizacija uticala na kvalitet muzike.

Na pitanje da li je kompljuter ubio umetnički izraz, Muhamed nije imao mnogo loših reči.

"Kompjuter je malo demistificirao proces vežbe instrumenata i na taj način usavršavanja umeća, ali ne smatram da je ubio muzički izraz, čak šta više stvorio je novi", rekao je on.

Kompjuterski se može napraviti muzika koja koristi mnogo instrumenata, naravno, opet virtuelnih, ali da li slušaoci mogu da prepoznaju razliku u snimku koji je napravljen uz pomoć pravih isntrumenata i snimka koji je "otkucan na tastaturi?

"Pa opet to proizvodi čovek, tako da ne može nikakava digitalizcija i kompjuter da zameni ljudska osećanja koja svaki muzičar, kojeg god žanra integriše u svoju muziku", govori Muhamed za portal "drugastranaracunara".

Nekadašnje muzičke ploče, kasete i kompakt diskove zamenili su pregledi na Jutjubu. Koliko se autorska prava gube zbog toga?

"Danas autorska prava sve manje imaju značaj i teško je upšte staviti to pod zakonske regulative. Danas je na ceni muzika koja se svira (stvara) uživo, dakle nastupi uživo su glavni generator muzičke industrije", zaključio je Muhamed.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track