Najnovije vesti

Filipu Davidu pripala nagrada Meša Selimović
Foto: Beta Nenad Petrović

Posle NINove nagrade još jedno veliko priznanje

Filipu Davidu pripala nagrada Meša Selimović

Pop kultura
Književnik je nagrađen za roman „Kuća sećanja i zaborava“, koji pripoveda priču o prijateljama koji su kao deca preživeli Holokaust

Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2014. godini na 15. međunarodnim književnim susretima „Cum grano salis“ dobio je književnik Filip David za roman „Kuća sećanja i zaborava“.Ova regionalna književna nagrada dodeljuje se za najbolje delo objavljeno na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Odluku o laureatu doneo je žiri u sledećem sastavu: akademik Enes Karić, predsednik žirija, i članovi Julijana Matanović, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Vladimir Arsenić.Roman „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida, koji je ove godine ovenčan i Ninovom nagradom, pripoveda priču o četiri prijatelja koji su kao deca preživeli Holokaust.

- Oslanjajući se na svojevrsno kombinovanje fantastike i dokumentaristike, vešto upotrebljavajući kabalističku tradiciju i jevrejski misticizam, narativ nam nudi različite modele suočavanja sa traumatičnom prošlošću koja podrazumeva i mnogo više od užasa Drugog svetskog rata. Dramaturški i jezički precizan, prepun epizoda koje funkcionišu i kao zasebne pripovetke i kao delovi jedne veće celine, roman „Kuća sećanja i zaborava“ predstavlja, ono što velika književnost uvek i jeste, autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti - saopštio je žiri.Filipu Davidu uručena je skulptura „Pero i mastionica“ i novčana nagrada od 7.000 konvertibilnih maraka.

Legenda... Meša Selimović
Legenda... Meša Selimović

(M. C.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...