Radoslav Zelenović: Srpski film je najveći gubitnik tranzicije
Foto: Marina Lopičić

Direktor Kinoteke o kinematografiji

Radoslav Zelenović: Srpski film je najveći gubitnik tranzicije

Pop kultura -
Pokušavamo da u Kinoteku vratimo neka naša ostvarenja izneta iz zemlje. Nestali su bioskopi, roducenti, distributeri i preduzeća koja su proizvodila filmove

Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke već više od dve decenije, očekuje da krajem meseca bude izabran njegov naslednik.Konkurs za novog upravnika ove ustanove kulture zatvoren je juče, a kad usledi predlog Upravnog odbora, na potezu su Ministarstvo kulture i Vlada Srbije, koja donosi konačnu odluku.- Stanje vršioca dužnosti nije dobro, nosi mnoga ograničenja, onemogućava planiranje. Neprimereno je da u ovom trenutku dajem komentare. Kad bude izabran novi direktor, veoma rado ću odgovoriti na svako pitanje - kaže Zelenović.Kinoteka je utvrdila program za novu sezonu počevši od 1. septembra, pa do kraja juna naredne godine.Veliki problemi- Mi smo radili i preko leta u novoj zgradi, tako da nije bilo pauze. Završena je rekonstrukcija u Kosovskoj ulici, a uskoro ćemo otvoriti prodavnicu filmskih materijala i suvenira u ulaznom holu, kao i biblioteku za korisnike. Naš program je baziran na susretu filmske prošlosti i sadašnjosti, a imamo u ponudi neke filmove koje ne možete videti ni na festivalima - otkriva Zelenović i dodaje:- Pokušavamo da u Kinoteku vratimo neke naše filmove iznete iz zemlje, a onda dođemo na priču da je kinematografija najveći gubitnik tranzicije. Nestali su bioskopi, producenti, distributeri i preduzeća koja su proizvodila filmove. Mi nemamo dokumentaciju na osnovu čega je neki film napustio zemlju i neka dela nikad više neće biti vraćena.Zakon o kulturi bi konačno trebalo da bude donet, što će pomoći u radu ustanove koja čuva nacionalno filmsko blago.Loš format- Zakon je jedno, a praksa nešto drugo. Za naš posao je važno da bude donet Zakon o zaštiti kulturnih dobara. Jednom kad nestane film, to je gotova stvar. Filmovi moraju da budu predati na čuvanje Kinoteci. Imamo problem sa ostvarenjima koja se donose na novom DCP formatu i zaključana su, pa ne mogu da se prikazuju. Kad možemo da emitujemo nešto iz 1900. godine, što ne bismo mogli film koji je snimljen pre godinu ili dve - smatra Zelenović.

Dragocene uspomeneOTVARAMO BATIN I RUŽIČIN LEGATKinoteka nastavlja s lepom tradicijom otvaranja legata.- Preuzeli smo fond Ružice Sokić. Njen legat će biti otvoren krajem septembra ili početkom oktobra. Razgovaramo i s porodicom Žike Pavlovića da se i njegova zaostavština preda na čuvanje Kinoteci. Razgovarao sam s Batom Živojinovićem u Koraćici i njegov legat će biti predat. Nije lako tim ljudima da se odreknu dragocenih uspomena, a s legatom Milene Dravić ćemo još malo sačekati - zaključuje direktor Kinoteke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track