BEOGRADSKI REPER GRASHOPER: Mladi su sve svesniji i ogorčeni situacijom!
Foto: Exer

Budućnost domaće scene

BEOGRADSKI REPER GRASHOPER: Mladi su sve svesniji i ogorčeni situacijom!

Pop kultura -
Inspiracija za muziku mi je stanje uma nas kao mladih ljudi, strast, bes, iskrivljeni smisao ljubavi i veza, želje za provodom, rekao je Đorđe

Đorđe Kalanj je mladi beogradski reper koji pokušava da oko sebe izgradi svet muzike vredan poštovanja i življenja.

Redovni student Pravnog fakulteta u Beogradu, umetničkog imena Grashoper, Đorđe je prepoznatljiv po svojim "fristajlovima", tačnije, po repovanju koje je inspirisano bilo čime, u trenutku nastajanja.

Publika se prvi put susrela sa njegovim izvođenjem kada je 2011. godine izbacio "Podzemni Freestyle". Tada su se upoznali sa specifičnim oblikom "bacanja rima". Među živim situacijama, a bile su inspirisane trenutkom.

Iste godine se u Beogradu iz četvrtfinala plasirao na regionalno "fristajl" takmičenje u Sarajevu, a sledeće, 2012. godine zvanično osvaja Red Bull MC battle.

On danas ima 23 godine i upravo je izdao svoj treći studijski album pod nazivom "Freestyler".

Za portal Kurira, Grashoper kaže da se nada da će album zaživeti među publikom, kao i da je svaka pesma povezana sa sledećom - čine jednu veliku priču.

"Pesma "Prijateljski" sa novog albuma, za koju je spot već izašao se super zavrtela. Za ostale pesme je još uvek rano, a publika će odabrati pesmu za sledeći spot. Album nosi naziv "Freestyler" jer sam uz tu pesmu nekada davno počeo da igram brejk i upoznajem hip hop (prim.aut. Bomfunk MCs "Freestyler"), stoga mi ovaj moj remiks mnogo znači...", počeo je priču Đorđe.

Album govori o prijateljskim ljubavnim vezama koje su veoma česte i Grashoper smatra svako može da se pronađe u toj priči.

"Pesme se bave i političkim buntom, kao izraz nove mlade i pobunjene snage koja je sve veća ovde kod nas, jer mladi postaju sve svesniji i ogorčeniji situacijom oko nas... Snalaženje je naša svakodnevica, nabavljanje para na razne načine, a kao rezultat toga je i spremnost na sve samo da se uprkos svemu mlad obogatiš i imaš ono što nikada nisi imao", smatra.

Zaokruženje i poenta albuma, dešava se u poslednjoj pesmi "Tonem" u kojoj Grashoper opisuje alkoholnu komu kroz koju je i sam prošao.

"Ja na kraju pesme umirem, ali oživljavam, jer me ruka muzike povlači nazad i vraća u život... Inspiracija mi je, kao što se može zaključiti stanje uma nas kao mladih ljudi, strast, bes, iskrivljeni smisao ljubavi i veza, želje za provodom, ambicije o velikim stvarima i snovi koje zbog sistema koji nas ugnjetava ne možemo da ostvarimo...", ističe mladi reper i dodaje da su na albumu sve pesme lične.

Dok piše pesme, razmišlja da li će se ljudima dopasti, ali se ne opterećuje time. Smatra da ako bi se time opteretio, da bi izgubio stvaralačku slobodu i da ne bi mogao da izrazi kompletno stanje duga koje ima u tom trenutku.

Ic ol gud in da hud ;)

Posted by Grashoper MC on Friday, 28 March 2014

"Neki ljudi mi i zameraju što ne razmišljam malo više i o slušaocima, ali jedini deo koji ja kontrolišem zbog njih jeste da ne utičem loše na mlade i da im postavim neki loš uzor u svojim stihovima. Ali to je već stvar odgovornosti u tekstovima koje bi svi trebalo da se pridržavamo u ovoj rep priči", objašnjava.

Grashoper, čiji Jutjub kanal ima preko 7 miliona pregleda, kaže da bi svojom muzikom želeo da obezbedi sebi i svojim najmilijima egzistenciju, kao i da pozitivno utiče na ljude koji ga slušaju.

"Ovim što radim, želim pre svega duhovno da se nahranim, jer, ako ne stvaram i ne pravim muziku prilično sam nesrećan i neispunjen. Voleo bih i da zaradim neki novac da bih sebi i svojim drugovima obezbedio bolje uslove za rad kao i bolje spotove, produkciju, marketing", rekao je Đorđe i dodao:

"Moj konačni cilj je da budem i ostanem srećan, da pozitivno utičem na ljude svojim pesmama... Da ih razveselim, nasmejem, rastužim, zamislim...I da ceo život čime god se bavio, imam svoj mali kutak gde mogu da stvaram muziku i uživam sa ljudima koje volim", završava priču.

Saradnja sa drugim muzičarima

Do sada je sarađivao sa Gazdom Pajom, Zhozi Zhoom, THC la familijom i mnogim drugim domaćim, ali i stranim (holandskim, francuskim, nemačkim) reperima i producentima.

Trenutno se bavi omladinskim radom u okviru organizacije KOM018 gde na radionicama sa mladima edukuje i obučava polaznike da kroz rep i fristajl izraze borbu protiv govora mržnje i diskriminacije u društvu.

(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track