Najnovije vesti

GODINU DANA BEZ JOVANA ĆIRILOVA: On je činio da se osećamo delom Evrope i sveta!
Foto: Zorana Jevtić

Sećanje na velikog

GODINU DANA BEZ JOVANA ĆIRILOVA: On je činio da se osećamo delom Evrope i sveta!

Pop kultura
BEOGRAD - Danas se navršava godinu dana od smrti Jovana Chirilova (1931-2014), velike ličnosti srpske i jugoslovenske kulture, diplomiranog filozofa koji je bio i dramaturg, reditelj, pesnik, prevodilac, kolumnista, erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, istaknuti pozorišni poslenik.

Jedan od osnivača i do smrti umetnički direktor i selektor Bitefa, dramaturg Ateljea 212, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, cenjen i omiljen na međunarodnoj pozorišnoj sceni.

Tokom duge i bogate karijere ostavio je neizbrisiv trag. O njegovom neumornom angažmanu i svestranoj ličnosti svedočili su mnogi prijatelji i kolege na komemoracijama i u telegramima saučešća prošle jeseni. Kada mislimo o gospodinu Ćirilovu, moramo da mislimo i o vrednostima za koje se zalagao - za toleranciju, pravo na različitost, otvorenost prema svetu, za moderne ideje, dijalog, a protiv govora mržnje i isklučivosti, istakla je tada upravnica JDP Tamara Vučković.

Odlazak ovog izuzetnog čoveka širokih znanja gubitak je ne samo za pozorište nego za Srbiju u celini. Njegovim delovanjem, talentom, poznanstvima koja je sklapao vodeći JDP i Bitef, činio je da se svi osećamo delom Evrope i sveta, kazala je ona.

Prema rečima Borke Pavićević, Jovan je bio kontinuitet, oslonac zajednice, poliglota, neprekidno unoseći nešto novo, imao je pogled na svet koji se zove osvetljenje, modernost, ozarenje. Bio je poseban, redak čovek, taj duh i filozofija koju je nosio ostavili su bitan trag na sve sa kojima je radio, a i u javnosti. Razgovor sa njim bio je duhovno osveženje, unosio je demokratski duh u kolektiv, na scenu i u svoj život, izjavio je Branislav Lečić.

Pozorište je vodio sa vizijom, bio je umetnički hrabar i zaljubljen u teatar, a umeo je da pravi kompromise, kao pravi demokrta, kazala je Mirjana Karanović. Za Gorčina Stojanovića ključna osobina Ćirilova bila je etička ispravnost, kao regulator za sve u njegovom životu - i za ono estetsko i za svakodnevne odnose.

Bio je čovek otmenog duha, nehajan spram sitnica, u stalnoj borbi sa uskogrudošću sredine. Direktor festivala Malih scena u Rijeci Nenad Šegvić istakao je da je otišao pozorišni vizionar, pionir nove pozorišne poetike. Čovek koji je svojim primerom svedočio kako voleti i živeti pozorište i umetnost. Odlazak Jovana Ćirilova veliki je gubitak za savremeni pozorišni svet ovog dela Evrope i zapravo neizreciv rečima. To znamo svi mi koji smo imali sreću, zadovoljstvo i čast da sarađujemo sa njim, poručio je Šegvić.

Velikan kulture i pozorišta Jovan Ćirilov rođen je 30. avguta 1931. u Kikindi. Diplomirao je 1955. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sahranjen je 20. novembra prošle godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...