KAO DA JE VREME STALO: Neverovatne fotografije napuštenog hotela u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj
Foto: Profimedia

OD GLAMURA DO TAME

KAO DA JE VREME STALO: Neverovatne fotografije napuštenog hotela u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj

Pop kultura -
Već 25 godina, zidovi prestižnog hotela u Rudnoj gori ostaju u tami dok zaborav na ovo mesto jača.

Lajpciški fotograf Štefan Dice zavirio je u prostorije hotela „Ajzenbahner“ koji se nalazi na teritoriji koja je nekada bila deo Nemačke Demokratske Republike i bio jedan od najvećih dragulja ove zemlje, piše National Geographic.

„Čuo sam za ovo mesto od prijatelja čiji je otac nekada radio u hotelu“, rekao je Štefan za „Dejli mejl“. „Rekao mi je da hotel napušten godinama i da je nameštaj u njemu još uvek netaknut.“Nekada su u njemu mogli da borave samo odabrani – članovi porodica zaposlenih u železnici i elite, a hotel se smatrao izuzetno prestižnim mestom.

„Boravak u ovom hotelu je ličio na putovanje kroz vreme“, istakao je Dice. „Zaista možete osetiti slavu socijalističkih dana i ograničenog komfora tadašnjeg sistema“, objasnio je i dodao da ovaj hotel ima određeni „morbidni šarm“.

Hotel se nalazi na ivici šume u Rudnoj gori, a renoviran je 1958, te nosi duh tadašnjeg vremena.Nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke, ovakva mesta su počela da padaju u zaborav, pa je i u hotelu „Ajzenbahner“ zavladala tišina. Ipak, u prošlosti je bilo potpuno drugačije.

„Verovatno je to bilo veoma prometno mesto sedamdesetih i osamdesetih godina, sa svojim popularnim restoranom i velikom kuhinjom koja je posluživala goste i turiste“, pretpostavlja Dice. „Kada sam ušao u kuhinju, izgledala je kao da je neko tek oprao šerpe i ostavio ih da se osuše, ali se nije vratio da pripremi sledeće jelo.“

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPOROČUJEMO VAM JOŠ:Kako izgleda život na najhladnijem naseljenom mestu na svetu?Gol, ritual koji dečake pretvara u muškarceNEVEROVATNO: Vrste koje su veoma malo evoluirale tokom proteklih miliona godinaPiramiden, sovjetski grad duhova usred Carstva polarnih medvedaJEDINSTVENI OBIČAJI: Dan lobanja, tradicija koja opstaje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track