PROMOCIJA MONOGRAFIJE: Žiča je ogledalo srpske istorije
Foto: Marina Lopičić

Kolevka duhovnosti

PROMOCIJA MONOGRAFIJE: Žiča je ogledalo srpske istorije

Pop kultura -
Kapitalno delo Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture objavljeno u susret osamstotoj godišnjici od izgradnje najznačajnijeg srpskog manastira

U Narodnoj biblioteci u Beogradu juče je predstavljeno novo kapitalno delo Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture „Manastir Žiča“.Idući u susret osamstotoj godišnjici od podizanja manastira Žiča i ustanovljavanja nezavisne srpske crkve 1219. godine, Republički zavod je zaokružio radove na očuvanju i prezentaciji Spasove crkve i u svoj izdavački program uvrstio monografiju koju potpisuju autori Milka Čanak Medić, Danica Popović i Dragan Vojvodić.

Veliko interesovanje... Sala je bila puna
Veliko interesovanje... Sala je bila puna

Ova sveobuhvatna monografija usledila je posle višedecenijskog istraživanja, a uz kvalitetne fotografije i ilustracije nastala je reprezentativna knjiga posvećena jednom od naših najvažnijih manastira.- Nakon skoro pola veka od poslednje monografije o Žiči, javila se potreba da se obnove znanja. Autori su izneli nova čitanja istorije srpske svetinje, manastira koji je od svog nastanka pretrpeo mnogobrojna razaranja. Njegov značaj leži u njegovoj neodvojivosti od srpskog naroda. Njegova istorija je istorija hrišćana - rekao je recenzent prof. dr Branislav Todić i dodao da je Žiči konačno dato mesto koje zaslužuje.

Predstavili monografiju... Milka Čanak Medić, Danica Popović i Dragan Vojvodić
Predstavili monografiju... Milka Čanak Medić, Danica Popović i Dragan Vojvodić

Autorka dela Danica Popović je istakla da je rad na ovom kapitalnom delu bio veliki izazov:- Žiča je ogledalo srpske povesti. Ona je bila pokretač istoriografije srpske istorije umetnosti, zbog čega je na nema bila velika odgovornost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track