ŠOKANTNA ISTINA: Zašto je Joko Ono bila srećna posle Lenonovog ubistva!
Foto: Bron: ANP Historisch Archief / Ruud Hoff

Otkrivamo

ŠOKANTNA ISTINA: Zašto je Joko Ono bila srećna posle Lenonovog ubistva!

Pop kultura -
Bio je to rokenrol par sa kojim je svako hteo da napravi intervju. Jedan od srećnika je bio i Endi Pibls, novinar BBC Radio One.

Milioni ljudi su čuli njegov intervju sa Lenonom iz decembra 1980. godine koji je dodatno značajan jer je Džon Lenon umro samo 2 dana nakon snimanja tog intervjua.Pibls je godinama bio onemogućen da ispriča celu priču o svom veoma bliskom odnosu sa Džonovom udovicom, Joko Ono, zbog obaveza prema BBC-u.

On je sada dao odgovore na neka od pitanja koja su mučila mnoge, a koja su vezana za čudno ponašanje Joko Ono.

On prvenstveno odgovara na pitanje zašto je Joko bila srećnija nakon Džonove smrti, zašto je vodila svog novog ljubavnika, Sema Hevatoja kroz Njujork u Džonovoj odeći i zašto je koristila sećanje na Džona zarad lične slave.Pibls smatra da je Joko manipulisala Džona zarad svoje komercijalne dobiti.On je istovremeno i tužan i besan što mu BBC godinama nije dozvoljavao da objavi svoj najčuveniji intervju u javnosti.

Pibls je prvi put sreo Džona i Joko kada je odleteo u Njujork sa produkcijom u decembru 1980. godine kako bi razgovarao sa Lenonom o njegovom novom albumu „Double Fantasy“ (Dupla fantazija).Džon i Joko su shvatili da moraju ponovo da se povežu sa Velikom Britanijom nakon raspada Bitlsa, pogotovo zato što je Joko okrivljena za sve.Lenon se vratio na muzičku scenu, promovišući svoj novi album na kom su se nalazile njegove pesme i pesme njegove žene. Vreme je bilo da se napravi intervju za BBC.Pibls je u to vreme bio poštovani DJ koji je 13 godina radio na BBC Radio One i koji je intervjuisao brojne muzičke zvezde.

Ipak, on nije bio spreman na prvi susret sa Joko.„Dogovorili smo se da ćemo se sastati u njihovom stanu u podne, 5. decembra“, priseća se Pibls. „Iako smo već sve sredili pre nego što smo napustili Veliku Britaniju, ona je želela da utvrdi da li ipak želi da omogući intervju.Njihov stan je bio divan. Uvela nas je u ogromnu kancelariju i sela iza starinskog egipatskog stola. Zamolila nas je da se izujemo. Seo sam na sofu prekrstivši noge i ne progovorivši ni reč.Joko je bila tvrdoglava i empatična u isto vreme. Rekla nam je da je dobijala bolje ponude od naše. Namerno je bila provokativna. Želela je da molimo za taj intervju“.

foto AP
foto AP

„Dok sam sedeo naspram nje, razmišljao sam „Ovo je žena koja je posvađala Bitlse“. Rekla je „Ako ćemo da radimo intervju, moram da budem sigurna da će 50% intervjua biti o Džonu, a 50% o meni“. Mislio sam u sebi „Ma ko si bre ti da pravim intervju s tobom?““.Ipak, intervju je bio neviđen uspeh.

Pibls i njegov tim su obavili intervju i pošli u prazničnu kupovinu, a zatim se uputili na let za Veliku Britaniju 8. decembra uveče. Bili su negde na pola puta kada je Mark Čapman upucao Lenona ispred njegove zgrade. Pibls je čuo za vesti tek kada je sleteo.Poslednje što je on očekivao nakon toga je da će Joko Ono i on postati prijatelji. Međutim, on je nakon emitovanja istorijskog intervjua u januaru 1981. godine počeo da dobija pozive iz Njujorka.Oni su se zbližili usled zajedničke ljubavi prema Lenonu, a Joko je na svaku Lenonovu godišnjicu zvala Piblsa da je intervjuiše.

On je provodio puno vremena sa njom i prilično se zbližio sa njenim i Lenonovim sinom Šonom.Oni su se viđali kad god bi se neko od njih našao u Londonu ili Njujorku.Pibls je vremenom shvatio da je njena energija sve više i više rasla, da se proslavila kao muzičar i da je postala aktivnija nego ikad pre.

„Postalo mi je očigledno da je Džonovo ubistvo išlo njoj u korist“, rekao je Pibls. „Ona je iskoristila njegovu smrt kako bi bolje prodala njihovu zajedničku ploču i još pride izdala sentimentalnu kompilaciju snimaka na kojima se čuje Džonov glas kako bi i tu zaradila.

Ona je poredila Džonovo ubistvo sa Kenedijevim ubistvom, a nju sa Džeki Onazis, uz insistiranje da je njen uticaj mnogo veći“.Godinu dana nakon Džonovog ubistva, BBC je odlučio da organizuje omaž Lenonu. Oni su želeli da Martin Bel ili Su Loli intervjuišu Joko, ali ona je insistirala da je intervjuiše Endi.Pibls je bio počastvovan.

„Sećam se da je plakala i govorila kako joj Džon nedostaje, još uvek u neverici da ga više nema. U jednom trenutku sam pomenuo Marka Čapmana i ona je potpuno poludela.Nije želela da se to ime ikada više pomene u njenom prisustvu. Ipak, mislim da njene suze nisu bile ozbiljne jer je već bila u vezi sa Semom Hevetojem, vajarom i stručnjakom za antikvitetete. Bilo je to prilično skandalozno“.Priča se da je Džon znao da je njegova žena zaljubljena u Hevetoja. Lenon je čak i snimio jednu pesmu na svom poslednjem albumu „I’m Losing You“ (Gubim te), istakavši svoja osećanja zbog toga što je Joko zaljubljena u Hevetoja.

Iste noći kada je Džon ubijen, Hevetoj se doselio kod Joko u stan.U jednom trenutku, Joko je počela da oblači Sema u Džonovu odeću i terala ga da pušta dugu kosu kao Džon. Mnogi su bili zaprepašćeni takvim ponašanjem.Hevetoj i Joko su bili zajedno 20 godina, a zatim se rastali 2000. godine.

Pibls je verovao da su se ona i Sem zabavljali i pre Džonove smrti. Palo mu je na pamet da su Lenon i Joko održali taj intervju kao paravan kako bi mogli da prodaju svoj album, a da su tajno bili sa svojim ljubavnicima.Pibls nikada ranije u javnosti nije govorio o tome, ali sada u 67. godini oseća da je stvarno vreme da to uradi.„Ovog 8. decembra će biti 35 godina od Džonove smrti. Više nisam vezan za BBC niti za bilo koju drugu kuću. Još uvek sam besan iz brojnih razloga“, rekao je on. „BBC je zaradio veliki novac na mom intervjuu a ja godinama nisam mogao da koristim snimke koje sam tada napravio“.

„Ti snimci su važan deo kulture i istorije. Oni moraju biti dostupni javnosti“, rekao je Pibls.Dve godine nakon Džonove smrti, Pibls se dogovorio sa Joko da naprave još jedan intervju u njenom domu u Njujorku, a zatim su se predomislili i otišli u Tokio. Tamo je sa njom bio Sem Hevetoj.„Ona je tada rezervisala čitav restoran za nas i mi smo bili jedini gosti. Zašto je to uradila? Zato što je mogla i zato što je želela da me impresionira. Činila se prilično srećno. Više nije živela u Džonovoj senci.

Nije imala nikave veze sa Bitlsima. Pretvorila je čitavu priču u nešto što njoj odgovara. U suštini, ona je samo imala sreće što je uspela da uništi najveći bend koji je Velika Britanija ikada imala“, rekao je Pibls.(Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track