SAMOSTALNA IZLOŽBA JELISAVETE KARAĐORĐEVIĆ: Princezin poklon nezbrinutoj deci
Foto: Dragan Kadić, Izložba, Dom Drinka Pavlović, Umetno

Svečanost u Kući kralja Petra I

SAMOSTALNA IZLOŽBA JELISAVETE KARAĐORĐEVIĆ: Princezin poklon nezbrinutoj deci

Pop kultura -
Novac od prodaje crteža namenjen domu „Drinka Pavlović“, a dela su nastala u periodu od kneginjinog detinjstva do danas
1 / 4 Foto: Dragan Kadić, Izložba, Dom Drinka P

Princeza Jelisaveta Karađorđević otvorila je svoju samostalnu izložbu „Umetnost bez granica“ u Kući kralja Petra I, a sav prihod od prodatih radova namenila je domu za nezbrinutu decu „Drinka Pavlović“ na Senjaku.Akademski slikar Dragan Stojakov, opisujući Jelisavetine crtačke zapise, naglašava da su nastali iz iskrene potrebe da se zabeleže i ilustruju vlastite misli, ideje i doživljaji i nastojanja da se iskažu sopstvena osećanja. Na crtežima se pojavljuju svedene mrtve prirode, manje-više realistički i nadrealistički portreti.- Ove radove sam stvarala od detinjstva. Neke sam radila veoma davno, a neke u skorije vreme, pošto sam napravila pauzu od deset godina tokom kojih nisam crtala. Mislim da je ovo lep poklon Beograda deci i drago mi je što sam mogla da doprinesem tome da se njima pomogne - rekla je Karađorđevićeva.

Maja Gojković s prinčevima
Maja Gojković s prinčevima

U izložbenom prostoru njenog dede okupilo se više stotina ljudi, među kojima i njena ćerka Kristina Oksenberg, prinčevi Đorđe i Mihailo Karađorđević, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, glumica Jelena Žigon, Ivan Bekjarev i drugi.- Princeza Jelisaveta je za nas posebna po mnogo čemu. Ona je jedina rođena u Beogradu, a bila je prva od članova kraljevske porodice koja se vratila u Srbiju početkom devedesetih godina - rekao je Nenad Konstatinović, predsednik Skupštine opštine Savski venac.

Tanja Peternek
Tanja Peternek

On je dodao da je za 25 godina, koliko je princeza Jelisaveta u Srbiji, „ona mnogo učinila za našu zemlju putem humanitarnih akcija koje je pokrenula sa svojom fondacijom“.- Dobrota kneginje Jelisavete očituje se u plemenitoj pomoći nesrećnima, ali i srećnima. Evo, i danas je odlučila da sav prihod od njenih crteža, koji se procenjuju na 100 evra po primerku, pokloni deci - istakao je dr Dušan Đoković, predsednik Akademije umetnosti u Beogradu, koji je zvanično otvorio izložbu.

Ivan Bekjarev
Ivan Bekjarev

Prati moduPRINC ĐORĐE U POCEPANIM FARMERKAMAPrinčeve smo navikli da vidimo u svečanom odelu i ulickane od glave do pete, međutim, princ Ðorđe, sin Tomislava Karađorđevića, ipak prati modu u skladu sa svojim godinama. Na izložbu svoje tetke Jelisavete došao je sa iskrzanim rubovima na nogavicama farmerki, čime je pokazao da današnji prinčevi ne mare za kodeks oblačenja.

Kristina OksenbergNAPISALA KNJIGU O PORODICIĆerka kneginje Jelisavete Kristina Oksenberg predstaviće svoju knjigu „Kraljevska dinastija - Povratak kući porodice Karađorđević“ večeras u 18 časova u Delfi kafeu u SKC. Tragajući za porodičnim korenima, Kristina je pružila pregled istorije dinastije od Karađorđa do danas. O knjizi će govoriti i prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, Čedomir Antić i Aleksandar Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track