ZA NJIH NIJE BILO NOVCA: Bez 250.000 evra ostali Kovačević, Šijan i Karanović
Foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić

Filmski centar podržao debitante

ZA NJIH NIJE BILO NOVCA: Bez 250.000 evra ostali Kovačević, Šijan i Karanović

Pop kultura -
Filmski centar Srbije objavio je rezultate konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji u kategoriji igranih filmova, a bez pomoći su ostali umetnici poput Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Siniše Kovačevića, Lordana Zafranovića, Srđana Dragojevića i Stefana Arsenijevića.

Od prijavljenih 99 filmova, po 30 miliona dinara su dobili „Šavovi“ Miroslava Terzića i debitanska ostvarenja „Zlogonje“ Raška Miljkovića, „Ajvar“ Ane Marije Rosi i „Najduže leto“ Maše Nešković. Narodni poslanik i proslavljeni reditelj Srđan Dragojević otkrio je ranije za Kurir da je na konkurs poslao svoja tri filma čiji scenario je objavio u novom romanu.- Nisam iznenađen - kratko je rekao Dragojević nakon što je ostao bez pomoći od oko 250.000 evra.

Ostali autori s kojima smo pričali nisu želeli da komentarišu odluku komisije u kojoj su sedeli Predrag Gaga Antonijević, Miljenko Jergović, Rajko Petrović, Nikola Majdak Junior i Ivan Ikić. Njihova osnovna zamerka jeste što su njeni članovi uspeli da pročitaju 99 scenarija za samo 20 dana i da su o sudbini srpske kinematografije odlučivala čak dvojica, kako kažu, stranaca - Antonijević i Jergović.(LJ. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track