PRIZNANJE ZA ROMAN LJUBAV ILI NOVAC: Nagrada Akademije Ivo Andrić Slavici Nedeljković

Priznanje akademija „Ivo Andrić“

PRIZNANJE ZA ROMAN LJUBAV ILI NOVAC: Nagrada Akademije Ivo Andrić Slavici Nedeljković

Pop kultura -
Radomir Smiljanić, predsednik Akademije, govoreći o Slavičinom romanu, istakao je da ovo delo budi izuzetne emocije koje preplavljuju čitaoca

Već deceniju i po, na dan kada je Ivi Andriću 10. decembra 1961. godine u Stokholmu uručena Nobelova nagrada, Akademija Ivo Andrić uručuje povelje najuglednijim piscima za životno delo, piscima iz dijaspore i piscima za najznačajniju ostvarenu knjigu. Jednoglasnom odlukom žirija, Akademija Ivo Andrić je dodelila povelju, jednom od dobitnika, romansijeru i prozaisti Slavici Nedeljković za roman "Ljubav ili novac". Roman sadrži snažno nijansiranje likova i probleme u drami razdvajanja porodice kraja devedesetih prošlog veka.

- Dobiti ovako značajno priznanje je velika čast i podrška za moj dosadašnji rad, ali i obaveza za budući. Roman "Ljubav ili novac" je jedna porodična realistična drama koja opisuje koliko je u našoj zemlji politika, vođena devedesetih, uticala na kompletno društvo. Ovde je sve to prikazano kroz jedan primer, a bilo je na stotine takvih porodica. Ljudi si bili primorani da se snalaze kako umeju i znaju da bi preživeli jer su preko noći ostajali bez svojih poslova, a ujedno i bez dostojanstvenog i bezbrižnog života. Koliko je bitna porodica, ljubav, kolika je njena snaga i značaj je ono što na kraju ovaj roman pokazuje - istakla je Slavica Nedeljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track