POČINJE TRKA ZA NAGRADAMA: Večeras dodela Zlatnih globusa
Foto: Profimedia

Zagrevanje pred Oskar

POČINJE TRKA ZA NAGRADAMA: Večeras dodela Zlatnih globusa

Pop kultura -
Dodelom Zlatnih globusa večeras u Los Anđelesu će biti lansirana sezona holivudskih filmskih nagrada, a među favoritima su film "Spotlight" i glumac Leonardo Dikaprio.

Dve francuske koprodukcije "Mustang" i "Le tout nouveau testament" nominovani su u kategoriji najboljeg stranog filma.

Zlatni globus, američka nagrada koju od 1944. godine dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), pokazatelj je koji će filmovi biti nagrađeni prestižnim Oskarom, čija je dodela 28. februara.

"Istorijski gledano, Zlatni globus za 75 odsto filmova predvidi dobitnike Oskara. Ta nagrada predstavlja neku vrstu audicije za Oskara", ocenili su filmski analitičari.

Ove godine je film "Spotlight", o skandalu pedofilije medju sveštenicima, favorit za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma. Među favoritima je i vestern "The Revenant" (Povratnik) s Leonardom Dikaprijom, koji glumi Hjua Glasa, lovca koga su prijatelji ostavili da umre kada ga je je povredio medved. Dikaprio je favorit za nagradu najboljeg glumca. Među nominovanim filmovima su i "Room" (Soba) kao i četvrti deo "Pobesnelog Maksa" (Mad Max: Fury Road), čijeg glavnog junaka igra Tom Hardi, dok je ranije ta uloga bila dodeljena australijskom glumcu Melu Gibsonu.

Nekoliko nominacija je dobio film "Carol" s Kejt Blančet u glavnoj ulozi. U kategoriji najboljeg glumca pored Dikaprija, takmiče se i Edi Redmejn i Vil Smit, a za najbolju glumicu Kejt Blančet, Bri Larson i Runi Mejra.

Zlatni globus dodeljuje nagrade u oblasti filma i televizije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track