DRAGAN VELIKIĆ: Nisam urbani pisac, odrastao sam na selu!
Foto: Stefan Jokic

Očekivani dobitnik Ninove nagrade po drugi put

DRAGAN VELIKIĆ: Nisam urbani pisac, odrastao sam na selu!

Pop kultura -
Zadovoljan „Islednik“ je suma mog životnog iskustva. Znao sam da će biti moja najpopularnija knjiga, smatra pisac

Književnik Dragan Velikić dobitnik je 62. Ninove nagrade za roman „Islednik“. Za nagrađeni roman u izdanju „Lagune“ glasali su Mihajlo Pantić, Zoran Paunović i Tamara Krstić, za „Anđeo atentata“ Svetislava Basare Jasmina Vrbavac, a za delo Vuleta Žurića „Republika Ćopić“ predsednik žirija Božo Koprivica.Iako odluka nije doneta jednoglasno, žiri se saglasio da je knjiga koja je već dobila Zlatni suncokret i Kočićevo pero najbolja od 178 romana koji su morali da pročitaju.- Iznenađen sam odlukom i nisam spremio govor. Kolege koje su bile u najužem izboru jednako su zaslužile da dobiju nagradu - rekao je Velikić.Smatra da je s ovim romanom dobio novu publiku koja ranije nije čitala njegova dela.- Pišem o onome što poznajem. Ne volim kad mi stavljaju etiketu urbanog pisca, jer sam odrastao na selu. Postoji samo dobra ili loša literatura. Kad sam stavio poslednju tačku, znao sam da će ova knjiga imati najviše čitalaca. Da li je najbolja, o tome još ne postoji konsenzus, što doživljavam kao kompliment. Moj roman „Islednik“ je suma nekog mog životnog iskustva - smatra Velikić, koji je Ninovu nagradu dobio i 2007. za „Ruski prozor“.Otkrio je da će pročitati sve knjige koje su se našle u najužem izboru kritičara i da je fan Svetislava Basare.- Njegove knjige pročitam odmah kad izađu - naglasio je Velikić.Na proglašenju laureata bio je i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, a Velikiću će nagrada biti uručena sledećeg ponedeljka u Skupštini grada Beograda.

Božo KoprivicaIZ BOLNICE DRŽAO SEDNICUPredsednik žirija Božo Koprivica zbog zdravstvenih razloga bio je sprečen da saopšti odluku žirija. On se nalazi u bolnici, a s kolegama je bio na telefonskoj vezi i tako prekršio reč i koristio mobilni telefon.

Reč žirijaMihajlo Pantić Velikić i Basara Najvažniji srpski romansijeriDvoumio sam se između Basare i Velikića. Stilski su potpuno različiti, a preovladao je moj lični ukus. Oba autora su, uz Radoslava Petkovića, najvažniji romansijeri nove generacije.Zoran Paunović Velikić napisao delo za istorijuNajteže nam je bilo u poslednjih pola sata kad je trebalo da donesemo odluku. Velikić je uspeo da ispriča duboku intimnu priču na način koji se tiče svih nas. Otvorio je novo poglavlje u istoriji srpske književnosti.Jasmina VrbavacGlas basari nije bio glas protiv VelikićaGlas sam dala Basari, što nije bio glas protiv Velikića. Plašim se da je Basara kao pisac podrazumevan i da se o njemu mnogo govori, a da se ne čitaju njegova dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track